Böjtölj, hogy segíts másoknak, de mindig mosollyal tedd azt!*

Vallásos neveltetést kaptam, nagyszülői és szülői részről pozitív és követendő példa állt előttem az egyházi ünnepek tekintetében. Számomra a böjt lényege az, hogy kizökkenjek a megszokott hétköznapokból, a napi rutinból és a végén megtaláljam a lelki egyensúlyomat.

A mindennapokban észre sem vesszük, hogy milyen kényelmesek lettünk, számos olyan dologgal vesszük körül magunkat, amelyek egy idő után hozzánk tapadnak és nem is tudjuk elképzelni az életünket nélkülük. Egy jobb életszínvonal reményében hajszoljuk a pénzt, hogy egyre többet és többet keressünk, s emiatt sokszor észre sem vesszük az életminőségünk romlását. Elvesszük az időt a családunktól, a barátainktól, azoktól akik közel állnak hozzánk, hogy aztán a megkeresett pénzt túlnyomórészt haszontalan dolgokra költsük. Csak nézzük meg bevásárlásaink alkalmával, hogy mi minden kerül bele a kosarunkba, amely tulajdonképpen teljesen felesleges. Sok olyan dolgot is megveszünk, amely megléte nélkül is lehet tartalmas életet élni.

A böjt lényege, hogy felismerjük vannak-e mélyebb erőforrásaink, ha célzottan kizökkenünk a megszokott egyensúlyunkból. Vannak-e kapaszkodóink, olyan spirituális eszközök, amelyek megtartanak bennünket? A böjt nem csak méregtelenítő kúra, vagy fogyókúra! Sokkal több annál! Hiszen más a célja, éppen ezért más a folyamata is és más hozzáállást kíván. A böjtölés lemondást jelent egy magasabb cél érdekében. A lemondás nyitás, kitárulkozás, életünk átszellőztetése Krisztus illatával. A böjt lelki felfrissülés, meditáció, a középen-lét gyakorlása.

Képzeljük el, hogy Maslow piramisa a feje tetejére állt! Nyilván léteznek alapvető és kevésbé alapvető emberi szükségletek. Azonban az emberi létezéshez az is hozzátartozik, hogy képesek vagyunk felülmúlni az ösztönös működésmódokat. Akár az életbenmaradási ösztöneinket is felülmúlva képesek vagyunk veszélyeztetni magunkat, például ha valaki segítségért kiált, gondolkodás nélkül a segítségére sietünk, és szülőként az utolsó falat ételt is a gyermekünknek adnánk. Próbáljunk meg alapvető ösztöneinken felül kerekedni, és olyat cselekedni, amely sok esetben a komfortzónánk átlépésével vagy akár a saját életünk veszélyeztetésével is járhat. 

A böjt abban segít, hogy felismerjünk és megéljünk olyan rendkívüli pillanatokat, amely hatására mélyebben magunkba nézhetünk, nyitottabbak és érzékenyebbek lehetünk a körülöttünk lévő világra.

A böjt legtöbbször valamilyen táplálékféle elhagyása, illetve az étkezések számának és mennyiségének mérséklése. Nemcsak a testi megtisztulás a cél, hanem a lelki és a szellemi megújulás. Nevezhetjük egyfajta lemondásnak is, azonban ezt a lemondást semmiképp sem negatívumként éljük meg, hiszen ezek a lemondások formálják a jellemünket, erősítik a kitartásunkat és a hitünket. A lemondás nemcsak azt jelenti, hogy lemondunk a húsról, lehet az egy hétköznapi dolog is: például valamely káros szenvedély helyett sportolok, tévénézés helyett könyvet olvasok, segítek a közelemben lévő idős embereknek a napi bevásárlásban. 

Miért jó böjtölni?

Most jött el az idő, hogy kicsit önmagunk felé forduljunk és számot vessünk a mögöttünk hagyott hónapok történéseivel. A téli időszak alatt mi magunk is zárkózottabbá váltunk, a rövid nappalok miatt a hangulatunk kissé melankólikus lett, ami miatt pótcselekvésekhez menekültünk. Emiatt nemcsak a testünk, hanem az elménk is felfrissülésre vágyik.

Nyilván az első napok a legnehezebbek és felmerül a gondolat is: Hogy fogjuk kibírni a 40 napot Húsvétig? Azonban az első hét sikere már elegendő motiváció lesz a maradék hetekre. Ha néha-néha mégis elbizonytalanodunk, akkor gondoljuk csak át, hogy miért is vágtunk bele és mi is a célunk!

A böjt végén a legnagyobb változás a gondolkodásmódunkban lesz tapasztalható. Igaz, a méregtelenítés elsősorban a testünkben zajlik, azonban az elménkben fogjuk tapasztalni a legnagyobb tisztulást. Ötleteket, inspirációt hoz magával, amely aztán újult erővel fog kihatni a munkánkra, a magánéletünkre, a kapcsolatainkra vagy akár a hétköznapi cselekedeteinkre. Sokkal türelmesebbek, megértőbbek leszünk szeretteinkkel és mindenki mással akivel kapcsolatba kerülünk.

Aki még nem vett részt ilyen felszabadító erejű megújulásban, annak jó szívvel ajánlom!

Szeretettel,

Ságiandi

* Idézet: Ferenc pápa

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)