Erősítsd az immunrendszered!

A téli időszak lassan véget ér, azonban az emberi szervezet védekező rendszere ekkorra már gyengébb, hiszen a nyáron, ősszel felhalmozott vitaminraktárak kiürülnek, sokkal kevesebb ásványi anyag és nyomelem jut be a táplálékkal a szervezetünkbe. Ha az immunrendszer jól működik, akkor képes védekezni a vírusokkal és a bacilusokkal szemben. Az emberi
testben az immunrendszer tulajdonképpen egy védekező mechanizmust lát el. Amikor valamilyen kórokozó bejut a szervezetbe, akkor egy antigén hatására különféle sejtek, szövetek és szervek kezdenek védekezésbe, hogy megakadályozzák az esetleges fertőzéseket.

Mi tehetünk mi magunk az egészségünk megóvásáért?
A legfontosabb, hogy erősítsük a védekező rendszerünket.

1.     A kórokozók leggyakrabban szájon, orron át kerülnek a szervezetünkbe. Ezért fontos az ép nyálkahártya. Ezért igyunk sok folyadékot, gyógynövényes teákat. Bizonyos gyógynövények megfázás, influenza megelőzésére, vagy kezelésére kiválóak, mint például: kamilla, bodza, hársfavirág. A méz baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, tegyünk belőle bátran a teába.

2.      Fontos szervezetünk vitaminraktárainak a feltöltése is, a C- és D-vitamin bevitele. A téli hónapokban sokkal kevesebb a napsütés, nem fogyasztunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt sem, így hiány léphet fel ezekből a vitaminokból is. Naponta együnk legalább egy almát vagy egy narancsot, és érdemes kiegészíteni mindezt vitaminok szedésével is.

3.      Az immunrendszer legnagyobb ellensége a stressz! Ahhoz, hogy a szervezetünk védekező mechanizmusa tökéletesen működjön, fontos a mentális egészség és a belső béke. Mozogjunk rendszeresen, sétáljunk a jó levegőn, menjünk gyakran társaságba és gondolkodjunk pozitívan! Sajnos a rohanó hétköznapokban ezek a programok az utolsó helyre kerülnek, de igyekezzünk ezen változtatni!

4.       Vigyázzunk a bőrünk egészségére is, hiszen óriási szerepe van a védekezésben. A hidegtől kiszáradt, berepedezett bőrön sokkal könnyebben megtelepednek a kórokozók is. Érdemes zsíros, de egyben hidratáló krémet és testápolót használni.

Jó tanácsok
Párásítsunk, párologtassunk! Különböző illóolajokkal az otthonunk levegőjét is tudjuk fertőtleníteni, de a légutak tisztítására is kiválóak ezek a készítmények.
Válasszunk 100%-os tisztaságú illóolajokat, amelyekből különböző keverékeket is tudunk készíteni. Citrom, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, teafa – nekem ezek a kedvenceim!
Szellőztessünk gyakran! Tartózkodjunk minél többet friss levegőn!
Mossunk kezet minél gyakrabban, használjunk antibakteriális kézmosót. 

Ha a fenti jó tanácsokra odafigyelünk, akkor megtettük az első lépést az egészségünk érdekében!

Szeretettel,

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)