Egy hűvös napon egy forró levesnél talán semmi sem esik jobban. Egy finom daragaluska leves sok zöldséggel és csirkehússal garantáltan felmelegít mindenkit. Ez a finom tartalmas leves mindig a gyerekkorom kedvelt ízeit és illatait juttatja az eszembe. A nagymamám sokszor elkészítette nekem, én pedig imádtam benne a galuskát, nemcsak azért mert páratlanul finom volt, hanem azért is, mert a petrezselyem zöldjének illata és íze igazán karakteressé varázsolta ezt az egyszerű vidéki levest.
Hozzávalók
30 dkg leveszöldség vegyesen (sárgarépa, fehérrépa, zeller karalábé)
1 fej vöröshagyma
fél kg csirkemell (kockára vágva)
5-6 szem egész fekete bors
só
ízlés szerint 1-2 húsleveskocka vagy ételízesítő
A daragaluskához:
1 tojás
búzadara (amennyit a tojás felvesz)
apróra vágott petrezselyem zöldje (ne sajnáljuk belőle)
1 evőkanál étolaj
1-2 evőkanál a forró levesből
1-2 evőkanál rétesliszt
só
Elkészítés
A zöldségeket és a húst felaprítjuk, majd kb. 1,5 liter vízbe feltesszük főni. Beledobjuk a vöröshagymát és az egész bors szemeket. Lassú tűzön főzzük, a tetejét szükség szerint lehabozzuk. Miután szépen gyöngyöző már a leves, ízesítjük, sóval, ételízesítővel.
Közben elkészítjük a galuskát. A tojást felverjük, a petrezselymet belekeverjük, majd sózzuk, 1 evőkanál étolajat, a levesből 2 evőkanál levet teszünk még bele és egy kevés ételízesítőt. 1-2 kanál réteslisztet keverünk még hozzá, és annyi darát, hogy az állaga körülbelül olyan legyen mint a nokedlié. Néhány perc pihentetés után kanállal a lassan fövő levesbe galuskákat szaggatunk. Én most nokedli szaggatóval készítettem a galuskákat.
Együtt főzzük még körülbelül 10 percig, amíg a galuskák, a hús és a zöldségek is együtt megpuhulnak. Amikor megfőtt a leves a vöröshagymát kivesszük. Tálalás előtt petrezselyem zölddel megszórjuk a tetejét.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi