Varázslatos gyógynövények 2.rész – Körömvirág

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket. Lehorzsolt, berepedt, megégett, leforrázott, irritált bőr, ekcéma, viszketés, rovarcsípés, pattanások, visszérgyulladás, makacs hegek és nyílt sebek – néhány a legfontosabb bőrelváltozások és betegségek közül, melyekre a belőle készült krém segítséget nyújt. Az pedig külön grátisz, hogy a szirmaiból készült krémek még puhítják és fiatalítják is a bőrünket. 

A körömvirág egynyári növény, ősszel elhullatja a magjait, így a következő évben újra kihajt. Narancsszínű virágai júniustól októberig pompáznak, könnyen termeszthető, akár még egy virágcserépben is. Szirmai édesek, kissé savanykásak, használhatjuk díszítésre, salátákba és krémlevesekhez is tehetjük, de akár még desszertekhez is felhasználhatjuk. Kiváló fűszervajhoz, fűszersóhoz, a teája pedig nyugtató és görcsoldó hatású, ráadásul rendszeres fogyasztásával még a gyomorproblémák is hatásosan kezelhetőek.

Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

Rengeteg jótékony hatás, egy tégelybe zárva – ez a HERBioticum Körömvirág krém! Rendszeresen tartok belőle itthon, mert a legváratlanabb helyzetekben is segítséget nyújt ez a fantasztikus krém. Több esetben segített csípések, csalánkiütések, leégett bőr kezelésében, de használtam már kidörzsölődött testrészek, hajlatok, irritált bőrfelület ápolására is, például a frissen borotvált bőrfelület megnyugtatására. Gyakran alkalmazom különböző csípések vagy növények okozta irritáció csillapítására. A krém tökéletesen hatott minden esetben. Például rovarcsípés esetén a csípést követően kétszer bekentem, másnap reggelre mikor felkeltem a duzzanat és a csípés körül lévő piros folt teljesen eltűnt. Kisfiamnak csaláncsípést követően gyorsan segített a fájdalom csillapításában és a csalán okozta hólyagok elmulasztásában. 

Miért pont a HERBioticum Körömvirág krémre szavazok?

Ez a Körömvirág bőrápoló krém készítmény 6 hozzáadott növényi kivonattal (aloe vera, hegyi árnika virág, fekete nadálytő, ginkgo biloba, ginzeng gyökér, ördögcsáklya) rendelkezik, amely más gyártó Körömvirág krémében nem található meg. Kedvelem benne, hogy minden bőrtípusra alkalmazható, még az érzékeny bőrre is, ezért biztonsággal használom a kisfiam extra érzékeny bőrére is. A benne található körömvirág virágfészkeinek olajos kivonatainak köszönhetően antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, hámosító, sebgyógyító és immunstimuláns hatásokkal rendelkezik. A krémben lévő napraforgó olaj jó felszívódású, kedvezően befolyásolja a bőr védekező tulajdonságát a víz- és zsírháztartás egyensúlyban tartásával (puhává teszi). Jó visszazsírozó és kisimító hatású. Telítetlen zsírokban és E-vitaminban gazdag, azaz kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír. 

Mesterséges szín- és illatanyagot nem tartalmaz. Parabén és kőolajszármazék mentes. 

Ahogy írtam a cikk elején nemcsak a bőrünket tudjuk ápolni a körömvirág szirmok értékes hatóanyagaival, hanem ételeink ízletes összetevői között is méltán megállja a helyét. Íme egy egyszerű, ízletes recept amelyben körömvirágvirág szirmokat is tehetünk a körethez. Termeljük mi magunk a saját kertünkben vagy a balkonon ezeket a kedves virágokat, szárítsuk le a szirmokat és így bármikor fel tudjuk használni azokat.  

Barnarizs sárgarépával és körömvirág szirmokkal

Hozzávalók

1 csésze barna rizs
2 csésze víz
1 teáskanál vaj
1 hagyma szeletelve
1 teáskanál apróra vágott friss gyömbérgyökér
3/4 csésze reszelt sárgarépa
Körömvirág virágszirmok ízlés szerint
só és bors ízlés szerint

Keverjük össze a rizst és a vizet egy közepes serpenyőben. Forraljuk magas hőfokon. Miután felforrt csökkentsük a hőt és főzzük készre. Amíg a rizs fő, addig a hagymát, gyömbért és a sárgarépát megpároljuk. Miután a rizs megfőtt azt is keverjük hozzá, és ízlés szerint körömvirág szirmokkal és sóval ízesítsük. Ennek a finom köretnek nagyszerű kísérője a kecskesajt, mivel az ízek kiválóan harmonizálnak egymással és nem mellesleg a végeredmény egy igazán laktató étel.

Ne feledjétek: A természet gyógyít! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)