Varázslatos gyógynövények 3. rész – Fekete nadálytő

A fekete nadálytő gyógyító erejét évezredek óta ismerik és “csodatévő” növényként tartják számon. Nagyon jó hatással van a zúzódásokra, ficamokra, rándulásokra, csont- és ízületi fájdalmakra. Nagyszerűen lehet alkalmazni a sportsérüléseknél, illetve derékfájás esetén is. A fekete nadálytő a „csontok, ízületek és inak árnikája”, ezért nem hiányozhat egyetlen sporttáskából vagy házi patikából sem.  Minden zárt (nem vérző) sérülés, tehát ficamok, rándulások, zúzódások, duzzanattal, véraláfutással járó sérülések esetén alkalmazható, csonttöréseknél pedig kiegészítő terápiaként, illetve az utókezelésben ajánlott. Azonban nem csak sérüléseket, hanem az inak, ínhüvelyek gyulladását, a kemény, fájdalmas hegeket is kezelhetjük vele.  

Népies elnevezései igen beszédesek, hívják forrasztófűnek, összeplántáló fűnek, összeforrasztó fűnek is. Nevét valószínűleg onnét kapta, hogy segíti a sérülések gyors gyógyulását, sőt, a törött csontok gyorsabb összeforrásában is nagy szerepet játszhat használata. (Törés esetén a kezelőorvossal történő konzultáció elengedhetetlen!) Ha Te is rendszeresen sportolsz, akkor  biztos szereztél már egy-két sportsérülést, mert bár megfelelő bemelegítéssel és nyújtással nagyrészt ez megelőzhető, viszont néha elég egy rossz lépés, vagy egy rossz mozdulat és máris kész a baj. Több rendszeresen sportoló (leginkább futó) ismerősöm ajánlotta a fekete nadálytő krémet és szinte ódákat zengtek csodálatos hatásáról. Egyik kedves ismerősöm például azt  mesélte, hogy rövid idő alatt rendbehozta a megrándult bokáját, illetve az ízületi gyulladásos térdét is pár nap alatt meggyógyította.

Mióta elkezdtem rendszeresen futni, mindig tartok itthon HERBioticum Fekete nadálytő krémet, mert sajnos bármikor előfordulhat egy rossz mozdulat, és ha megvan a baj, akkor elsősorban nem gyógyszerrel szeretném csökkenteni vagy megszüntetni a kellemetlen tüneteket, hanem természetes gyógymóddal. 

Mivel a kisfiam egy örök izgő-mozgó gyermek, ezért gyakran történik vele egy-egy kisebb baleset is. Szeret rollerezni, de Budapest hepehupás járdái nem mindig kedveznek ennek a sportnak. Sokszor előfordult, hogy egy kátyúba a roller megbukott, Bertoldom pedig elesett, beütötte a kezét vagy a lábát. Ezekben az esetekben, ha nyílt seb nem keletkezett, hanem “csak” zúzódás, véraláfutás, akkor minden esetben Fekete nadálytő krémmel kentem be a sérüléseket. Valóban gyorsan enyhítette a tüneteket és a fájdalom is hamar mérséklődött. 
A krém könnyen beszívódik, kellemes citromos illatát pedig mindketten nagyon kedveljük. 

Érdekességek a fekete nadálytőről
“A fekete nadálytő gyógyító hatását már Dioszkuridész is dicsérte Kr.u. 50-ben a “Materia medica” művében. Bingeni Hildegard és Paracelsus sebgyógyításra ajánlotta.” “Egy klinikai tesztben a fekete nadálytő a bokaízületi ficam kezelésében elsőrangú hatásúnak bizonyult a duzzanat és a fájdalom csillapításában, valamint az ízület regenerálódásának elősegítésében. Egy másik tesztben a növény az izomsérülések és a feszes, fájdalmas izmok kezelésében is igen jól vizsgázott. Mindössze háromnapi kezelés hatására körülbelül 50%-kal enyhült a páciensek nyugalmi és mozgás közben érzett fájdalma, a reggeli merevség a kezdeti 20 percről három percre csökkent.” – Forrás: TGY Magazin.
A fekete nadálytőből készített, pépes borogatás segíti a csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását – erre utal a növény egyik neve is: forrasztófű. Izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő lisztjéből készült péppel történő borogatás. Egyik fő hatóanyaga, az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait. A gyökér áztatásos eljárással készült kivonata hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést. Hám- és sejtképző hatása serkenti a sebgyógyulást. Visszérgyulladásokra szintén kiváló, de ajánlják toroköblítőnek is.

Ha még nem ismered a HERBioticum Magyarország termékeit, akkor érdemes körülnézni a weboldalon, illetve bármelyik patikában vagy gyógynövényboltban is készségesen segítenek neked megtalálni a megfelelő gyógynövényes készítményt a problémáidra.

Szeretettel,

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)