szilvásgombóc

Szilvásgombóc – Eritrittel

A szilvás gombócot csak szeretni lehet. Aki egyszer kóstolta, az biztosan örökre bele is szeret. Igazi klasszikus étele a magyar gasztronómiának, s így nyár végén, ősz elején kötelező elkészíteni, hiszen ilyenkor érik az ízletes szilva, amely fahéjasan mennyei tölteléke a gombócoknak. A lágy krumplitésztában olvadozó édes-fahéjas szilva a morzsabundában a legelszántabb fogyókúrázókat is leveszi a lábáról. A friss szilvás gombóc elkészítése alapos előkészületeket igényel, és bizony könnyen el is lehet rontani. Azonban minél többször készítjük, annál gyakorlottabbak és ügyesebbek leszünk.

Gyerekkoromban gyakran készítette édesanyám, és én ellestem tőle a tészta készítésének titkát, így most már izgalom nélkül fogok hozzá ennek az ínycsiklandó édességnek az elkészítéséhez. Viszont az én konyhámban cukor helyett immár Csuta Élelmiszer Nagykereskedés Eritrittel készül, mivel ennek a növényi édesítőszernek rengeteg jótékony hatása van. Az eritrit 0 kalóriás, 100%-ban természetes növényi eredetű édesítőszer. Diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják!

Hozzávalók
50 dkg burgonya
30 dkg liszt
1 db tojás
csipet só
1 evőkanál kókuszzsír

A töltelékhez

30 db szilva, (kb.)
2 teáskanál Csuta Élelmiszer eritrit
2 teáskanál őrölt fahéj

A forgatáshoz

8 evőkanál kókuszzsír
10-15 dkg eritrit, ízlés szerint
10 dkg zsemlemorzsa
1 csapott evőkanál őrölt fahéj

Minden hozzávalót készítsünk elő, a szilvát mossuk meg.
A tészta elkészítése
A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük,szűrjük és a zsiradékkal összetörjük, hűtjük. Amikor már csak langyos, hozzáadjuk a lisztet, csipet sót, tojást..és jól formázható tésztát gyúrunk belőle. Kétharmadát kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra és négyszögekre vágjuk. (kb. 8×8 cm-es) Vizet teszünk fel főni, amibe annyi sót teszünk, amennyit egyébként főtt tésztához tennénk. A zsemlemorzsát a kókuszzsíron szép pirosra pirítjuk, félretesszük, ha kihűlt, belekeverjük az eritritet és a fahéjat. 

A szilvát kimagozzuk. Minden kimagozott szilva közepébe teszünk egy-egy mokkáskanálnyi eritrit-fahéj keveréket, majd a tésztákra téve, 
a négy sarkát felhajtva, tenyerünk közzé fogva gombócokká formálunk. Ha készen van minden gombóc és felforrt a víz, egyszerre beleteszünk 4-5 darabot. Fakanállal megkavarjuk,hogy ne ragadjon le az edény aljára és, ha felfőtt, 1-2 perc múlva leszűrjük, leöblítjük, lecsorgatjuk. Ezután a zsemlemorzsába forgatjuk, végül kiszedjük tálra, a maradék zsemlemorzsát félretesszük.

Tálalásnál  zsemlemorzsa ágyra helyezzük őket, eritrittel megszórva  tálaljuk.

A hozzávalókat a megszokott módon az 
M Csemegében szereztem be.  A  Csuta Élelmiszer Nagykereskedés reform termékeinek széles választékát (mint például az Eritritet is) megtaláljátok az üzletek polcain! 

Jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)