Piskótatekercset rendszeresen sütök, mert nagyon szeretjük, de eddig mindig búzaliszttel készítettem. Viszont most kipróbáltam rizsliszttel és édesítővel is, mert kíváncsi voltam vajon mennyiben fog különbözni a hagyományos verziótól. Az első gluténmentes és laktózmentes piskótatekercsem, amely rizslisztes és cukormentes, rendkívül jól sikerült, ráadásul az elkészítése és a feltekerése éppen olyan egyszerű volt, mintha búzaliszttel készítettem volna.
Hozzávalók
A piskótatekercshez:
12 dkg rizsliszt
10 dkg eritrit
1 teáskanál vanília-kivonat
4 db tojás (nagy)
2 evőkanál forró víz
Elkészítés
Az egész tojásokat az eritrittel és a vanília-kivonattal keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 2 percig. Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a rizslisztet, ezután pedig egy keverőkanállal óvatosan átforgatjuk az egészet. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és egyenletesen kenjük rá a masszát. Ezután előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 10-15 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, vegyünk ki a sütőből. Egy nagyobb sütőpapírra szórjunk egy kevés rizslisztet, majd a tésztát rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzávalók
A krémhez:
1 laktózmentes margarin
25-30 dkg ertirit
1 vaníliás ízű pudingpor
1,5 dl növényi tej
1 vanília aroma (ízlés szerint)
Elkészítés
A pudingport egy pohárban fél dl hideg növényi tejjel simára keverem. 1 dl növényi tejet közben felforralok, majd a hozzáöntöm a tejben feloldott pudingport. A tűzön hagyva folyamatos keverés mellett kemény krémmé főzőm, ezt követően levéve a tűzhelyről addig keverem amíg kihűl. Ezután félreteszem. A margarint az eritrittel simára keverem ezután a puding krémet is hozzákeverem és a vanília aromát ízlés szerint (én 1 teáskanállal tettem bele). Ez idő alatt a tészta kihűlt. Gyengéden lehúzom róla a sütőpapírt és a krémmel egyenletesen megkenem majd újra feltekerem. Hűtőbe teszem, ha lehet egy teljes éjszakára, másnap szeletelem.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be. A Csuta Élelmiszer Nagykereskedés reform termékeinek széles választékát (mint például rizslisztet, eritritet) megtaláljátok az üzletek polcain!
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi