brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

Az egyik feltevés szerint a brassói receptjét egy Gróf Nándor nevű vasutasszakács találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel). Gróf olyan ételt akart készíteni, amit a mozgó vonaton is „össze lehet dobni”, laktató, finom, és jól csúszik rá a sör is.  Az ő brassóija pirított burgonya és fokhagymás-borsos sertésszűz elegye volt. Persze még nagyon sok monda van a brassói eredeti receptjéről, nehéz is eldönteni, hogy vajon melyik is lehet az igazi. Egy biztos, hazánkban nagy kedvenc, mindenki szereti, és mindenki másképp készíti. Én a végén összesütöm az egészet, hiszen a sütőben készült ételek ízét semmi sem pótolja. Uborkasalátával tálalva igazán finom és laktató étel, amely viszonylag gyorsan el is készíthető. A hozzávalókat mindig az MCsemege üzletekben vásárolom, hiszen itt mindig minőségi, friss és szép húsárut találok a pultban.

Recept
Hozzávalók
60 dkg rózsaburgonya
0.6 kg sertésszűz
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölve)
3 dl húsleves
majoranna
2 teáskanál fűszerpaprika
1 ek mangalica zsír
étolaj (CBA-Piros)

Burgonyakocka sütése

A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel tetszés szerint, kisebb kockákra. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy egyforma méreteket vágjunk. Tegyünk fel a tűzre egy edényt, és hevítsük fel benne 5 dl étolajat. A burgonyakockákat süssük szép pirosra, és tegyük konyhai papírtörlőre felhasználásig.

Aprópecsenye készítése

A szűzpecsenyéről távolítsuk el a vékony hártyaréteget, majd kockázzuk fel akkora méretűre, ahogy a burgonyákat is felkockáztuk. Vágjuk apróra a vöröshagymát, majd dinszteljük meg a mangalica zsíron. A hagymára rakjuk a kockára vágott húst, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítsükMajd ezek után ráöntjük a húslevest és puhára pároljuk. A húsleves azért kell bele, hogy szaftos legyen. Szórjuk meg fűszerpaprikával, majd adjuk hozzá a kockázott burgonyát, és jól forgassuk össze. Ezután tegyük egy tepsibe, és pár percre tegyük be a sütőbe. A végeredmény tökéletes lesz! 

Tálaljuk azonnal!

A hozzávalókat a megszokott módon, most is az M Csemegében szereztem be.  

Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)