sütőtökös penne

Krémes vegán sütőtökös penne

Ez a krémes vegán penne tészta sütőtökkel, pirított fokhagymával, mogyoróval, vöröshagymával és zsályával készül. Ez az egyik kedvenc téli receptem, amelyet bármikor szívesen fogyasztok, és úgy érzem sosem fogok megunni. A finom sütőtökös szószba most a Wise Pasta gluténmentes Szezán pennét forgattam. A Wise Pasta Diet termékcsaládjának szezámos tésztája hasonlít leginkább a hagyományos olasz tészta ízére! Rostban gazdag, magas a fehérjetartalma és ásványi anyagokban sem szűkölködik (kalcium, vas, mangán, foszfor). 

Krémes vegán sütőtökös penne – RECEPT

Hozzávalók

300 gramm pürésített, megsütött sütőtök
1 kisebb vöröshagyma 
2 fokhagyma gerezd
szegfűszeg (ízlés szerint, de akár el is hagyható)
5 friss zsályalevél
¾ bögre (175 ml) zöldségleves
½ bögre (125 ml) nyers sózott mandula vagy kesudió, 3-4 órán át áztatva, majd leszűrve és lecsepegtetve
2 evőkanál (30 ml) extraszűz olívaolaj
1 zacskó Wise Pasta penne tészta
½ teáskanál tengeri só, ízlés szerint több is lehet
Frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezzük rá a sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát. Locsoljuk meg olívaolajjal, és hintsük meg sóval és borssal. Fordítsuk meg a tököt vágott oldalával lefelé, és villával szúrjunk néhány lyukat. Fedjük le és süssük, amíg a hagyma lágy állagú lesz és a tök húsa is megpuhul, ez kb. 35–45 perc.

A friss zsályát vágjuk apróra és egy együk serpenyőbe és pár percig olívaolajon pároljuk. Vegyük ki a tököt és a hagymákat a sütőből, de tartsuk még lefedve 10-15 percig, hogy a gőz alatt tovább puhulhasson.  

Öntsük a zöldséglevest egy nagy sebességű turmixgépbe. Távolítsuk el a tök héját, és tegyük a turmixgépbe, majd a vöröshagymát, a fokhagymát, a zsályát, a mogyorót (vagy kesudiót), a ½ teáskanál sót és a frissen őrölt fekete borsot. Keverjük addig, amíg sima és krémes lesz. Adjuk hozzá az olívaolajat és keverjük össze ismét. (Ha a szósz nem sima és krémes, akkor tegyünk még hozzá egy kicsit több levest vagy olívaolajat és keverjük tovább.)

A tésztát eközben megfőzzük egy nagy fazékban,  a csomagolás útmutatása szerint. Tartsunk meg ½ csésze (125 ml) tésztavizet a tészta leszűrése előtt.

Miután leszűrtük a tésztát, keverjük hozzá a szósz felét. Adjunk hozzá ezzel egy időben ¼ csészét (60 ml) tésztavizet a mártás lágyításához és krémessé válásához. Végül  a maradék szószt is adjuk hozzá a mártáshoz. Ízesítsük még sóval és borssal. Tálaljuk melegen.

A hozzávalókat a megszokott módon az M Csemegében szereztem be.  A  Wise Pasta  tésztafélék széles választékát megtaláljátok az üzletek polcain! 

Jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,
Ságiandi



 
Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)