Ez a krémes vegán penne tészta sütőtökkel, pirított fokhagymával, mogyoróval, vöröshagymával és zsályával készül. Ez az egyik kedvenc téli receptem, amelyet bármikor szívesen fogyasztok, és úgy érzem sosem fogok megunni. A finom sütőtökös szószba most a Wise Pasta gluténmentes Szezán pennét forgattam. A Wise Pasta Diet termékcsaládjának szezámos tésztája hasonlít leginkább a hagyományos olasz tészta ízére! Rostban gazdag, magas a fehérjetartalma és ásványi anyagokban sem szűkölködik (kalcium, vas, mangán, foszfor).
Krémes vegán sütőtökös penne – RECEPT
Hozzávalók
300 gramm pürésített, megsütött sütőtök
1 kisebb vöröshagyma
2 fokhagyma gerezd
szegfűszeg (ízlés szerint, de akár el is hagyható)
5 friss zsályalevél
¾ bögre (175 ml) zöldségleves
½ bögre (125 ml) nyers sózott mandula vagy kesudió, 3-4 órán át áztatva, majd leszűrve és lecsepegtetve
2 evőkanál (30 ml) extraszűz olívaolaj
1 zacskó Wise Pasta penne tészta
½ teáskanál tengeri só, ízlés szerint több is lehet
Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezzük rá a sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát. Locsoljuk meg olívaolajjal, és hintsük meg sóval és borssal. Fordítsuk meg a tököt vágott oldalával lefelé, és villával szúrjunk néhány lyukat. Fedjük le és süssük, amíg a hagyma lágy állagú lesz és a tök húsa is megpuhul, ez kb. 35–45 perc.
A friss zsályát vágjuk apróra és egy együk serpenyőbe és pár percig olívaolajon pároljuk. Vegyük ki a tököt és a hagymákat a sütőből, de tartsuk még lefedve 10-15 percig, hogy a gőz alatt tovább puhulhasson.
Öntsük a zöldséglevest egy nagy sebességű turmixgépbe. Távolítsuk el a tök héját, és tegyük a turmixgépbe, majd a vöröshagymát, a fokhagymát, a zsályát, a mogyorót (vagy kesudiót), a ½ teáskanál sót és a frissen őrölt fekete borsot. Keverjük addig, amíg sima és krémes lesz. Adjuk hozzá az olívaolajat és keverjük össze ismét. (Ha a szósz nem sima és krémes, akkor tegyünk még hozzá egy kicsit több levest vagy olívaolajat és keverjük tovább.)
A tésztát eközben megfőzzük egy nagy fazékban, a csomagolás útmutatása szerint. Tartsunk meg ½ csésze (125 ml) tésztavizet a tészta leszűrése előtt.
Miután leszűrtük a tésztát, keverjük hozzá a szósz felét. Adjunk hozzá ezzel egy időben ¼ csészét (60 ml) tésztavizet a mártás lágyításához és krémessé válásához. Végül a maradék szószt is adjuk hozzá a mártáshoz. Ízesítsük még sóval és borssal. Tálaljuk melegen.
A hozzávalókat a megszokott módon az M Csemegében szereztem be. A Wise Pasta tésztafélék széles választékát megtaláljátok az üzletek polcain!
Jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi