cukkinilepény

Medvehagymás cukkini lepény

A cukkini az egyik legegészségesebb zöldségféle, szántalan módon elkészíthető, ráadásul az íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, ezért fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a “tömeget adó” hozzávaló lehet. E jó tulajdonságai miatt elképesztő változatosságot mutat az elkészítésének módja. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni.

cukkinilepény

Hozzávalók
20 dkg zsenge cukkini
3 csipet só
25 dkg gluténmentes liszt (Pl. Csuta Élelmiszer)
1 db tojás
2 csipet bors – fekete (tört)
1 gerezd fokhagyma
5-6 levél medvehagyma
petrezselyem zöld
35 dkg vörös cheddar sajt
olívaolaj

Elkészítés
Lereszeljük a cukkinit (héjastól) egy tálba és megsózzuk, majd 10 percre félrerakjuk. A sótól levet fog engedni, amit 10 perc után kinyomkodunk. A reszelt cukkinihez adjuk a lisztet, tojást, őrölt borsot, és hozzáreszeljük a fokhagymát, illetve a sajtot. A medvehagymát és a petrezselyem zöldet is felaprítjuk és a masszába keverjük. Ezután tenyérnyi korongokat formázunk belőle. Olívaolajat melegítünk egy serpenyőben és kb 3-4 percig sütjük benne oldalanként a cukkini lepénykéket.

2 dl tejfölt simára keverünk, sózzuk, illetve ízlés szerint tehetünk még bele apróra vágott medvehagymát is. A lepények tetejét megkenjük vele és még melegen fogyasztjuk.

A hozzávalókat a megszokott módon, most is az M Csemegében szereztem be.  

Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)