mogyorós csiga

Mogyorós-lekváros csiga

Mi aztán igazi csigamániások vagyunk. Már nem is tudom, hogy hányféle ízben készítettem kelt tésztás csigákat mióta kirepültem édesanyám szárnyai alól.  Gyerekkoromban is nagyon szerettem, sosem felejtem el a nagymamám óriásira nőtt foszlós kakaós és fahéjas csigáit. Szerintem azóta sem ettem olyan finomat. Ő aztán nagyon értette a tészta készítésének minden fortélyát. Természetesen édesanyám is megtanulta a technikát és hát én is igyekeztem magamba szívni ezt a több generációs tudást. A tészta a mama receptje alapján készül az én konyhámban is, azonban a töltelék tekintetében imádok kísérletezni. Most egy üveg házi sárgabarack lekvár és aprított mogyoró egyvelegéből készített krémmel kentem meg. A krém tökéletesen tapad a tésztára, így nem folyik ki sütés közben sem. És hát nagyon-nagyon finom.

mogyorós csiga

Hozzávalók
60 dkg #nagyititka kelt tészta süteményliszt
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
csipet só

Töltelék: 200 gramm sárgabarack lekvár, 200 gramm mogyoró150 g szoba hőmérsékletű vaj. A mogyorót nagyon apróra daráljuk és egy turmixgépben elkeverjük a lekvárral. 

Elkészítés
Langyosítsuk fel a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverjük hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt felfut. Miután szépen megemelkedett, az átszitált liszthez tesszük, hozzákeverjük a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat a végén csorgassuk csak hozzá. Kézzel lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Ezután egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelesztjük körülbelül egy órán keresztül. Amikor a tészta duplájára emelkedik, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal. Ezt követően pedig a töltelékkel és feltekerjük. A tekercset kb. 1 centiméteres szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Tetejüket még megszórhatjuk durvára darált mogyoróval. Miután a csigák elfoglalták helyüket a tepsiben, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 20 percig sütjük.

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)