juhtúrós pogácsa

Kovásszal készült juhtúrós pogácsa

A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok a kovászt nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kovászos kenyerek és pékáruk a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A kovász és a „jó” baktériumok elő emésztik a keményítőt (glutént) a kenyérben, így azoknak akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyereket. Mivel hónapok óta emésztési problémáim vannak és folyamatosan puffadok, ezért áttértem a kovászos pékáruk készítésére. Kenyeret, gofrit, muffint, pitét is sütöttem már kovásszal, most pedig egy finom juhtúrós pogácsa tésztájába került. A pogácsa 3-4 napig garantáltan friss marad a tésztája pedig puha és omlós. 

Hozzávalók

50 dkg bl 55 liszt (CBA PIROS)
20 dkg kovász
2 teáskanál só
1 tojás sárgája
17 dkg vaj
1 evőkanál kacsazsír
160 gr tejföl (egy kis doboz)
200 g juhtúró (CBA PIROS, tömlős juhtúró, 2 db)
1,5 dl langyos tej
200 gr reszelt sajt

Elkészítés

A hozzávalókat a keverőtálba tesszük és megdagasztjuk. Ezután deszkára fektetjük, kinyújtjuk, meghajtogatjuk és a kelesztőtálba tesszük. Óránként újra hajtogatjuk, összesen 3x. A kelesztést mindenképpen meleg helyen oldjuk meg. Ha hideg van a lakásban, akkor érdemes betakargatni a tálat egy meleg ruhával vagy takaróval. Miután szépen megkelt a tésztánk, jöhet a szaggatás.

Szaggatást követően 1-2 órát ismét pihentetjük, lehetőleg meleg helyen. Én a sütőbe tettem, de csak a világítást kapcsoltam fel.. Az 1-2 óra letelte után kivesszük a sütőből. A sütőt bekapcsoljuk, 250 fokon előmelegítjük. A pogácsák tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe, levesszük a hőfokot 230 fokra és készre sütjük a pogácsákat. Ez körülbelül 20-25 perc. 

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg ismerőseiddel is. 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)