marhapörkölt

Marhapörkölt bográcsban, kovásszal készült nokedlivel

Imádjuk a magyaros ételeket, a zaftos húsokat ezért egy kellemes kora nyári napon nincs is jobb elfoglaltság, mint egy jó kis bográcsozás. Biztos egyetértünk abban, hogy a bográcsos marhapörkölt a hétvégi étkezések sztárja sok családban, és mennyivel kellemesebb érzés kint a szabadban elkészíteni! Miközben készül, körbe üljük a tüzet, jókat beszélgetünk, iszogatunk s élvezettel szippantjuk be a levegőben szálló illatokat. Köretként mi nokedlivel szeretjük a legjobban, ezért egy finom  kovásszal készült galuskát készítettem mellé. A kovásztól a nokedli sokkal puhább és légies állapotú, ezért ezentúl én már csak így fogom készíteni.

marhapörkölt

Hozzávalók (4 személyre)

2 kg marhafelsál kockázva
3 fej közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt köménymag
2 ek pirospaprika
2-3 db  paprika
2-3 db paradicsom
1 db csípős  paprika
2 dl száraz vörösbor
sertészsír 
10 dkg sült porc
babérlevél

Elkészítés
A porcot felkockázzuk és a bográcsba tesszük további 1 evőkanál zsírral. Miután a porc kieresztette a zsírját hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük, ezután pedig az apróra vágott fokhagymát és az őrölt köménymagot. Hozzátesszük a kockára vágott húst. A húst fehéredésig pirítjuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk és beledobjuk a babérlevelet.  Amikor már majdnem puha a hús, következik a felkarikázott zöldpaprika és a paradicsom is. Kb. 2 óra alatt fő meg, addig a bográcsot meg-megrázogatjuk, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Amikor megpuhult a hús, a pirospaprikát csomómentesre keverjük a vörösborban, és a bogrács tartalmához öntjük. Rövid rotyogtatás után a pörkölt elkészült. Nokedlivel vagy friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

A kovászos nokedli elkészítése

70 dkg liszt, 5 tojás, 4 evőkanál kovász, só ízlés szerint, és annyi víz amitől még nem lesz folyós. Előző este elkészítjük a tésztát a hozzávalókból, majd éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, hagyjuk még kelni a pulton 1-2 órát, majd forró vízbe szaggatjuk és megfőzzük. A galuska a kovásztól sokkal könnyedebb, jobb állagú lesz, természetesen az íze is verhetetlen! Próbáljátok ki! 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében vásároltam.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg ismerőseiddel is. 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)