krumplis lángos

Igazi retro krumplis lángos

A világ szinte minden részén ismerik és szeretik a kenyeret, vagy a kenyérszerű ételeket, ami ősidők óta a legalapvetőbb élelmiszerek közé tartozik. A hagyományok szerint a kenyérsütésnél mindig maradt egy darabka kelt tészta, amit külön sütöttek ki. Eredetileg ez a lángos. A lángost általában üresen, kissé megsózva, fokhagymával, sajttal, tejföllel, illetve ezek kombinációjával megszórva szoktuk enni, de rengeteg variáció létezik még. De talán kijelenthetjük, hogy a legnépszerűbb a sajtos-tejfölös lángos, amit a felnőttek és a gyerekek is imádnak. Többnyire a strandok, piacok, vásárok egyik kedvenc eledele a lángos. Azonban érdemes otthon is kísérletezni a lángos sütéssel, mert nem nehéz, és ha egyszer rákapunk az ízére, hamarosan gyakorlott lángos-sütővé válhatunk, és kedvünkre variálhatunk a tészta illetve a töltelék hozzávalóival Ez  recept amit most hoztam nektek, a papírvékony strandos lángossal ellentétben jóval tartalmasabb és laktatóbb: ez a klasszikus, retro lángos.

Hozzávalók
50 dkg burgonya
só ízlés szerint
1.25 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
50 dkg CBA PIROS finomliszt
1 db tojás
2 dkg vaj
Sütőzsiradék
5 dl napraforgó olaj

Elkészítés
A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Lecsöpögtetjük, és krumplinyomóval összetörjük.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, és felfuttatjuk. Az összetört krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az olvasztott vajat, sózzuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt a tejjel, és lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Fél órán át kelesztjük langyos helyen. Egy kis tálba napraforgó olajat öntünk, majd belemártjuk a kezünket, és öklömnyi tésztadarabokat szakítunk belőle. (Én most pogácsa szaggatót használtam, mert így egyforma méretűek lesznek a lángosok.) Az olajat felforrósítjuk, a gombócokat kihúzgáljuk, és a forró olajban oldalanként 2 perc alatt kisütjük.


Próbáljátok ki Ti is! 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)