A legtöbb főzelék hozzátartozik az egészséges étrendhez, az alapanyagául szolgáló zöldségek ugyanis bőséges forrásai a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A zöldbabfőzelék egy igazi klasszikus, nyáron gyakran készítem, hiszen nincs is jobb, mint amikor rendelkezésre áll a friss és zsenge alapanyag. A zöldbab fogyasztása kimondottan ajánlott diétázóknak, a növény ugyanis kevés kalóriát tartalmaz. Magas ugyanakkor a B1-, B2-és a C-vitamin, illetve a rosttartalma is, ez utóbbi segíti az emésztést és tisztítja a beleket. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. Bármilyen köret kiváló hozzá, én most a Pápai Hús grillkolbászkáival tálaltam.
Hozzávalók
50 dkg zöldbab
4 db közepes nagyságú burgonya
ízlés szerint só
1 csomag petrezselyemzöld
150 g kis pohár tejföl
A rántáshoz
4 evőkanál étolaj
1 púpos evőkanál liszt
1 kávéskanál pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A zöldbabot feltesszük annyi vízzel főzni, hogy ellepje. Amikor már félig puha, akkor belerakjuk a felkockázott krumplit és ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul a zöldbab és a krumpli is megfő. Amikor megfőtt elkészítjük a rántást. Az olajból, lisztből és az áttört fokhagymából rántást készítünk. Ezután a pirospaprikát is belekeverjük. Ha kész a rántás, hozzákeverjük a zöldbabhoz. Az összevágott petrezselyemzöldet is belerakjuk. Végezetül pedig a tejfölt is. Pár percig főzzük, sűrűn kevergetve. Tálalhatjuk pörkölttel, sült hússal, vagy grillezett kolbásszal, ahogy én is tettem ebben az esetben.
Próbáljátok ki Ti is!
A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!
Szeretettel
Ságiandi