kenyérlángos

A legtutibb kenyérlángos chiliszósszal felturbózva

A karácsonyi vásárok egyik népszerű finomsága a kenyérlángos. Idén sajnos a karácsonyi vásári hangulatot nélkülöznünk kell, de ennek az időszaknak a varázslatos illatait és talán némiképp a hangulatát is otthonunkba varázsolhatjuk, ha elkészítjük ezt a mennyei eledelt. Én egyszerűen imádom a kenyérlángost, azt nem mondom, hogy bármekkora mennyiséget képes vagyok belőle elfogyasztani, de az biztos, hogy mindig púpra lakom belőle!  A fokhagymás tejföl, szalonna, lilahagyma, kecskesajt harmóniája egy finom puha tésztával igazán ínycsiklandóvá varázsolja ezt az egyszerű ételt, amely ha illatával belengi a lakásomat máris nosztalgikus emlékeket idéz fel bennem! Ráadásul most egy kevéske chiliszósszal bolondítottam meg a tejfölös alapot, amely rendkívül pikáns és nem mellesleg isteni végeredményt adott! 

kenyérlángos

Mivel imádjuk a kenyérlángost, ezért újra gondoltam a megszokott receptet: picit pikánsabb, picit chilisebb ízekre vágytam. A fokhagymás tejföl, szalonna, lilahagyma, kecskesajt harmóniáját egy finom chilis szósszal egy új dimenzióba emeltem. A végeredmény igazán különleges és fenséges lett!

Kenyérlángos újra gondolva –  chiliszósszal

Hozzávalók
A tésztához:
25 g élesztő
1 tk cukor
1 dl langyos víz az élesztőhöz +1-1,5 dl víz a tésztához (attól függ mennyit vesz fel a liszt)
500 g  CBA PIROS búzafinomliszt
1 tk só
400 g tejföl
2 kisebb burgonya

Feltét:
chiliszószos tejföl, kolozsvári szalonna, lilahagyma, kecskesajt

Elkészítés
A burgonyát megfőzzük. Míg fő a burgonya, az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben.  Egy keverőtálban összedolgozzuk a lisztet, az áttört burgonyát, a sót, a felfutott élesztőt, annyi vízzel amennyit felvesz (kb. 1-1,5 dl). A tésztát letakarva 1-1,5 órán át másfélszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát egy lisztezett munkalapon kinyújtjuk, olyan méretűre mint a tepsi amiben majd meg fogjuk sütni. A tepsit kiolajozzuk, majd  beletesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.  A kissé kihűlt tésztát megkenjük tejföllel (melybe ízlés szerint chiliszószt kevertünk) majd megpakoljuk a feltéttel. 180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)