A karácsonyi vásárok egyik népszerű finomsága a kenyérlángos. Idén sajnos a karácsonyi vásári hangulatot nélkülöznünk kell, de ennek az időszaknak a varázslatos illatait és talán némiképp a hangulatát is otthonunkba varázsolhatjuk, ha elkészítjük ezt a mennyei eledelt. Én egyszerűen imádom a kenyérlángost, azt nem mondom, hogy bármekkora mennyiséget képes vagyok belőle elfogyasztani, de az biztos, hogy mindig púpra lakom belőle! A fokhagymás tejföl, szalonna, lilahagyma, kecskesajt harmóniája egy finom puha tésztával igazán ínycsiklandóvá varázsolja ezt az egyszerű ételt, amely ha illatával belengi a lakásomat máris nosztalgikus emlékeket idéz fel bennem! Ráadásul most egy kevéske chiliszósszal bolondítottam meg a tejfölös alapot, amely rendkívül pikáns és nem mellesleg isteni végeredményt adott!

Mivel imádjuk a kenyérlángost, ezért újra gondoltam a megszokott receptet: picit pikánsabb, picit chilisebb ízekre vágytam. A fokhagymás tejföl, szalonna, lilahagyma, kecskesajt harmóniáját egy finom chilis szósszal egy új dimenzióba emeltem. A végeredmény igazán különleges és fenséges lett!
Kenyérlángos újra gondolva – chiliszósszal
Hozzávalók
A tésztához:
25 g élesztő
1 tk cukor
1 dl langyos víz az élesztőhöz +1-1,5 dl víz a tésztához (attól függ mennyit vesz fel a liszt)
500 g CBA PIROS búzafinomliszt
1 tk só
400 g tejföl
2 kisebb burgonya
Feltét:
chiliszószos tejföl, kolozsvári szalonna, lilahagyma, kecskesajt
Elkészítés
A burgonyát megfőzzük. Míg fő a burgonya, az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros vízben. Egy keverőtálban összedolgozzuk a lisztet, az áttört burgonyát, a sót, a felfutott élesztőt, annyi vízzel amennyit felvesz (kb. 1-1,5 dl). A tésztát letakarva 1-1,5 órán át másfélszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát egy lisztezett munkalapon kinyújtjuk, olyan méretűre mint a tepsi amiben majd meg fogjuk sütni. A tepsit kiolajozzuk, majd beletesszük a tésztát, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük. A kissé kihűlt tésztát megkenjük tejföllel (melybe ízlés szerint chiliszószt kevertünk) majd megpakoljuk a feltéttel. 180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük.
A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!
Szeretettel
Ságiandi