A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, mivel a búzaszemek minimálisan vannak feldolgozva, így jobban megőrzik tápértéküket –, továbbá rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Utóbbiak közül elsősorban vas-, mangán- és magnéziumtartalma közismert. Egy isteni görögös bulgur, csirkemellből, sok-sok zöldséggel, és feta sajttal felturbózva bármikor tökéletes egytálétel. Gyorsan elkészíthető, laktató és nagyon finom étel, amely akár ebédre, akár vacsorára tökéletes választás lehet.
Hozzávalók
0,5 kg csirkemell filé
1 csésze CBA PIROS bulgur
2 evőkanál olívaolaj
2 csésze forró víz
1 közepes vöröshagyma, vékonyan szeletelve
cukkini, kukorica, pritaminpaprika ízlés szerinti mennyiségben
só,bors
3 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma
fetasajt ízlés szerint
Elkészítés
30 percig áztassuk forró vízben a bulgurt. Ezután alaposan szűrjük le. Tegyük át egy közepes tálba, és tegyük félre. A csirkehúst fűszerezzük be, tegyük tepsibe, 1 evőkanál olívaolajjal locsoljuk meg és fóliával letakarva tegyük be a sütőbe sülni. Közben egy közepes méretű serpenyőben felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, a felkockázott cukkinit, a kukoricát és a pritamin paprikát ízlés szerinti mennyiségben, az áttört fokhagymát, majd a sót és az őrölt borsot, illetve a görög fűszerkeveréket. Megpároljuk, alkalmanként megkeverjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 6 perc. Miután megsült a hús, kivesszük a sütőből és felkockázzuk, majd hozzáforgatjuk a pirított zöldségekhez. Ezután ezt az egész egyveleget a bulgurhoz is hozzákeverjük. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, tehetünk a tetejére friss fűszernövényt, akár még egy kevés frissen őrölt borssal is fűszerezhetjük. Megszórjuk feta sajttal és máris tálalhatjuk.
A hozzávalókat a megszokott módon, most is az M Csemegében szereztem be.
Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is!
Szeretettel,
Ságiandi