aranygaluska

Aranygaluska a kelt tészták királynője!

Az aranygaluska a kelt tészták királynője!
Régmúlt idők hagyományos étele a foszlós, puha aranygaluska. Csábító illatával, aranyló színével az ünnepi asztalok tápláló, befejező fogása lehet ez az előkelő finomság. A kis foszlós gombócokat a ropogós cukros-diós teszi igazán ínycsiklandóvá. Időigényes és fáradtságos munkával készül, de az íze mindezt kárpótolja. Régen az ünnepek, eljegyzések, lakodalmak elmaradhatatlan édessége volt.  Az aranygaluskát sütőben sütve akár rétegezve is el lehet készíteni, és számos variációja elkészíthető. Ehetjük baracklekvárral, készíthetjük dió helyett fahéjjal is, de az eredetinél nincs jobb! Ezt a finomságot a nagymamám tudta igazán finoman elkészíteni.  Mindig élvezettem fogyasztottam gyerekkoromban a könnyed puha tésztát, amelyet meleg vaníliasodóval öntöttünk nyakon. 

A TÉSZTÁHOZ

50 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dl tej
2 db tojássárgája
2 dkg élesztő
1 csipet só
1 db citrom
1 teáskanál cukor

A SZÓRÁSHOZ

20 dkg darált dió
15 dkg cukor
10 dkg vaj

A VANÍLIASODÓHOZ

5 dl tej
8 dkg cukor
4 db tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál liszt

Elkészítés

Langyosítsunk meg másfél deci tejet, keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd futtassuk fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt. Dolgozzuk össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnunk. Formázzunk belőle cipót, és lisztezett tálban kelesszük a duplájára körülbelül 45 perc alatt.

Közben a diót keverjük össze a cukorral. A tésztát tegyük át lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Forgassuk bele az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, és rendezzük egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük 35-40 percig.

A sodóhoz válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat keverjük ki a cukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá a vaníliát. Részletekben engedjük fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Tálaláskor öntsük vele nyakon  a galuskákat. Még melegen tálaljuk!

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)