Mi aztán igazi csigamániások vagyunk. Már nem is tudom, hogy hányféle ízben készítettem kelt tésztás csigákat mióta kirepültem édesanyám szárnyai alól. Gyerekkoromban is nagyon szerettem, sosem felejtem el a nagymamám óriásira nőtt foszlós kakaós és fahéjas csigáit. Szerintem azóta sem ettem olyan finomat. Ő aztán nagyon értette a tészta készítésének minden fortélyát. Természetesen édesanyám is megtanulta a technikát és hát én is igyekeztem magamba szívni ezt a több generációs tudást. A tészta a mama receptje alapján készül az én konyhámban is, azonban a töltelék tekintetében imádok kísérletezni. Most igazán különleges tölteléket találtam ki, amely a hölgyek által közkedvelt Baileys likőr és gesztenye egyvelegéből készített krém formájában került a tésztára. A krém tökéletesen tapad a tésztára, így nem folyik ki sütés közben sem. És hát nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók
60 dkg #nagyititka kelt tészta süteményliszt
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
csipet só
Töltelék
1,5 dl Bailey’s krémlikőr
400 gr CBA Piros gesztenyemassza
Simára keverem a két hozzávalót, és félreteszem.
Elkészítés
Langyosítsuk fel a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverjük hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt felfut. Miután szépen megemelkedett, az átszitált liszthez tesszük, hozzákeverjük a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat a végén csorgassuk csak hozzá. Kézzel lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Ezután egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelesztjük körülbelül egy órán keresztül. Amikor a tészta duplájára emelkedik, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ezt követően ízlés szerint megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. A tekercset kb. 1 centiméteres szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Miután a csigák elfoglalták helyüket a tepsiben, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek.
180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 20 percig sütjük.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi