csiga

Bailey’s likőrrel és gesztenyével töltött csiga

Mi aztán igazi csigamániások vagyunk. Már nem is tudom, hogy hányféle ízben készítettem kelt tésztás csigákat mióta kirepültem édesanyám szárnyai alól.  Gyerekkoromban is nagyon szerettem, sosem felejtem el a nagymamám óriásira nőtt foszlós kakaós és fahéjas csigáit. Szerintem azóta sem ettem olyan finomat. Ő aztán nagyon értette a tészta készítésének minden fortélyát. Természetesen édesanyám is megtanulta a technikát és hát én is igyekeztem magamba szívni ezt a több generációs tudást. A tészta a mama receptje alapján készül az én konyhámban is, azonban a töltelék tekintetében imádok kísérletezni. Most igazán különleges tölteléket találtam ki, amely a hölgyek által közkedvelt Baileys likőr és gesztenye egyvelegéből készített krém formájában került a tésztára. A krém tökéletesen tapad a tésztára, így nem folyik ki sütés közben sem. És hát nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók
60 dkg #nagyititka kelt tészta süteményliszt
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
csipet só

Töltelék
1,5 dl Bailey’s krémlikőr
400 gr CBA Piros gesztenyemassza
Simára keverem a két hozzávalót, és félreteszem.

Elkészítés
Langyosítsuk fel a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverjük hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt felfut. Miután szépen megemelkedett, az átszitált liszthez tesszük, hozzákeverjük a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat a végén csorgassuk csak hozzá. Kézzel lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Ezután egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelesztjük körülbelül egy órán keresztül. Amikor a tészta duplájára emelkedik, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ezt követően ízlés szerint megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. A tekercset kb. 1 centiméteres szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Miután a csigák elfoglalták helyüket a tepsiben, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek.

180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 20 percig sütjük.

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)