rakott édesburgonya

Klasszikus rakott édesburgonya, füstölt sajttal

Igazi klasszikus és egyszerű magyar étel a rakott krumpli, amely bármikor bevethető és az elkészítése sem bonyolult. Létezik sok verziója és talán mindenkinek van valami titkos hozzávalója is, amivel még ízletesebbé tudja varázsolni. Én imádom a klasszikus “anyukám féle” verziót, és mindig a családi recept alapján készítettem eddig. A klasszikus rakott krumplinak mindig nagy volt a sikere a családban, de az édesburgonyás változat magasan lekörözi! Az édesburgonya édeskés íze remekül passzol a hozzávalókhoz és ami a legjobb az egészben, hogy kevésbé macerás és sokkal hamarabb el is készül, mint a hagyományos verzió!

Hozzávalók 4 személyre

4 db közepes édesburgonya
1 db közepes vöröshagyma vagy lilahagyma
40 dkg darált marhahús
6 dl tejföl 
Só, bors, fokhagyma, kevés pirospaprika
250 g reszelt  füstölt sajt

Elkészítés

Az édesburgonyát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk, egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, fűszerezzük és megpirítjuk. A krumplit jénaiba sorakoztatjuk, majd az elkészült ragut egy rétegben ráterítjük, majd vékonyan megszórjuk reszelt sajttal. Utána ismét egy réteg felkarikázott édesburgonya következik. A tetejét vastagon megkenjük tejföllel, majd a maradék durvára reszelt füstölt sajtot halmozzuk rá.  Alufóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 1 órán keresztül sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szép aranyló legyen a sajt a tetején. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy akár  köretként még tehetünk mellé friss saláta keveréket is.

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)