Igazi klasszikus és egyszerű magyar étel a rakott krumpli, amely bármikor bevethető és az elkészítése sem bonyolult. Létezik sok verziója és talán mindenkinek van valami titkos hozzávalója is, amivel még ízletesebbé tudja varázsolni. Én imádom a klasszikus “anyukám féle” verziót, és mindig a családi recept alapján készítettem eddig. A klasszikus rakott krumplinak mindig nagy volt a sikere a családban, de az édesburgonyás változat magasan lekörözi! Az édesburgonya édeskés íze remekül passzol a hozzávalókhoz és ami a legjobb az egészben, hogy kevésbé macerás és sokkal hamarabb el is készül, mint a hagyományos verzió!
Hozzávalók 4 személyre
4 db közepes édesburgonya
1 db közepes vöröshagyma vagy lilahagyma
40 dkg darált marhahús
6 dl tejföl
Só, bors, fokhagyma, kevés pirospaprika
250 g reszelt füstölt sajt
Elkészítés
Az édesburgonyát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk, egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, fűszerezzük és megpirítjuk. A krumplit jénaiba sorakoztatjuk, majd az elkészült ragut egy rétegben ráterítjük, majd vékonyan megszórjuk reszelt sajttal. Utána ismét egy réteg felkarikázott édesburgonya következik. A tetejét vastagon megkenjük tejföllel, majd a maradék durvára reszelt füstölt sajtot halmozzuk rá. Alufóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 1 órán keresztül sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szép aranyló legyen a sajt a tetején. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy akár köretként még tehetünk mellé friss saláta keveréket is.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi