A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Ezért is vált a túrázók, síelők kedvencévé Szlovákiában. Szinte minden vendéglő étlapján szerepel, és több változata is van, a mi kedvencünk a juhtúrós galuska, szlovákul “bryndzové halusky”. Fogyasztható főételként, vagy akár köretként is. Annyiban tér el a hagyományos magyar nokedlitől, hogy a sztrapacska tésztája nyers reszelt krumpli hozzáadásával készül. Mi nagyon kedveljük ezt az ételt, mert viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A CBA PIROS juhtúróval, füstölt szalonna kockákkal készítve egy igazán parádés ételt varázsolhatunk az asztalra, amely garantáltan a család kedvence lesz!
A sztrapacskához
1 kilogramm burgonya
2 darab tojás
2 evőkanál zsír
400 gramm liszt
fél teáskanál só
A tetejére
150 gramm juhtúró
200 gramm tejföl
100 gramm füstölt szalonna
Elkészítés
Felteszünk egy nagy edényben vizet, felforraljuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassan kieresztjük a zsírját, majd ropogósra pirítjuk. A krumplit meghámozzuk, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük. Fontos, hogy teljesen sima, pépes legyen a nyers krumpli. Hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat és 400 gramm lisztet. Nem szilárd, de nem is egészen folyékony állagú tésztát kapunk. A tésztát nokedliszaggató segítségével sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, közben időnként megkeverjük. Körülbelül tíz percig főzzük, közben időnként megkóstoljuk, hogy megfőtt-e már benne a krumpli. Ha kész, leszűrjük, leöblítjük és tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a túró-tejföl keverékkel, rászórjuk a szalonnát és tíz percre a sütőbe toljuk.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi