medvehagymás rózsák

Medvehagymás rózsák

A népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét, ezért is hívják a tavasz hírnökének a medvehagymát. A nagy népszerűségnek örvendő friss, illatos és zöld leveleket sokféleképpen elkészíthetjük. Medvehagymából rengeteg finomság készíthető, az egészségünkre pedig kimondottan jó hatással van. Mivel a hűvös éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként a bükkerdők aljnövényzetét alkotja. Március végén, április elején jelennek meg a harsány zöld, fokhagymaillatú levelei. Fehér virágai pedig április végén nyílnak. A medvehagymát előszeretettel alkalmazza a népi gyógyászat is, hiszen hatékony vér-, gyomor- és béltisztító, illetve remek koleszterincsökkentő és baktériumölő. A medvehagyma sokféleképpen felhasználható. Készíthetünk belőle zöld köretet, salátát, levest, főzeléket de még fasírt ízesítésére is kiválóan alkalmas. A leveleiből készült főzetek és krémek pedig a bőrünket is megszépítik.

Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő” hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák.  C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

Hozzávalók (20 darabhoz)

1 ek vaj
1 nagy csokor medvehagyma
1 csomag konyhakész leveles tészta
100 ml tejföl
200 g trappista sajt
200 g szeletelt bacon
ízesítéshez: só és frissen őrölt citrombors

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A medvehagymát a tejfölt, a sót, borsot és a vajat turmixgépben turmixoljuk össze. Tekerjük ki a leveles tésztát, majd kanalazzuk rá ezt a masszát. Ezután a bacon szeleteket szépen sorban sorakoztassuk fel rá, majd a sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le és hintsük rá a tésztára. Ezután tekerjük fel szorosan a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre. Az így kapott tekercseket tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük aranybarnára az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. 

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,
Ságiandi

 
Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)