Mátrai borzaska

A mátrai borzaska, ha jól készítik, valódi élmény lehet. Kissé pepecselős, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom étel. Egy-egy könnyebb leves után, vagy akár önmagában egy finom salátával, kiváló ebéd lehet bármikor. 

Mi is a borzaska? Egy szelet fűszeres hús, krumplis bundában, reszelt vagy olvasztott sajttal púpozva. 
És hogy készítem én?
Csakis sertés tarjából, mert szerintem ez a legfinomabb!
A húst előre bepácolom, ezzel intenzívebb ízeket kap az étel.
Sütéskor a húsnak úsznia kell a zsiradékban, amiben sül. 
A sütőzsiradék nem lehet túl forró, hiszen akkor csak a bunda ég meg, a hús nem sül át, és nem lehet hideg, mert akkor leázik a bunda. 
Ha minőségi sajttal szórom meg, akkor különleges aromákkal is gazdagodik. 
Egy jól választott köret pedig tovább emeli a színvonalát az ételnek.
Én most egy különlegesebb körettel, amerikai káposztasalátával tálaltam ezt a finomságot.

Hozzávalók
8 szelet sertéstarja
40 dkg krumpli
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanálnyi liszt
20 dkg trappista sajt
1 tojás
só, frissen őrölt bors
olaj

Elkészítés
A húst megmossuk, majd egy kicsit klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, egy kis fokhagymás olajjal átkenjük őket, majd félretesszük. A krumplit  meghámozzuk, lereszeljük, majd kinyomkodjuk a vizet belőle. Ha ez megvan, adjuk hozzá a tojást, és tegyünk bele annyi lisztet, amitől összeáll egy tócsniszerű masszává. Sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Vegyünk elő egy serpenyőt vagy egy lábast, öntsünk bele jó sok olajat, hogy elfedje majd jól a sülő hússzeleteket, és forrósítsuk fel az olajat. Ezután következnek majd a húsok. Forgassuk meg őket lisztben, majd hempergessük bele a krumplis masszába. Ha már elég meleg az olaj (ne a legmagasabb fokozatra állítsuk, ugyanis közepesen forró olajra lesz szükségünk). Végezetül pedig a bundázott húsokat helyezzük bele az olajba, a feladatunk pedig ugyanaz, mint bármilyen más rántott hús készítésekor: ügyelni kell arra, hogy ne égjen oda nagyon a bunda, de a hús átsüljön. Amíg készülnek, reszeljük le a sajtot. A frissen elkészült húsokat szórjuk meg reszelt sajtot és köretként  kínáljunk mellé friss salátát vagy hasábburgonyát. 

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)