A cukkini az egyik legegészségesebb zöldségféle, szántalan módon elkészíthető, ráadásul az íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, ezért fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a “tömeget adó” hozzávaló lehet. E jó tulajdonságai miatt elképesztő változatosságot mutat az elkészítésének módja. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni.
Hozzávalók
1 kg cukkini
1-2 nagyobb sárgarépa
2 db tojás
3 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt
6 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa
olaj
só
Elkészítés
A cukkinit és a sárgarépát lereszeljük, megsózzuk, kb. 10 percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, a levét leöntjük. A cukkinimasszához hozzáadjuk a tojást, az összezúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, a lisztet és a zsemlemorzsát, végül az apróra vágott zöldfűszert (petrezselyem, snidling, bazsalikom) majd megborsozzuk. A masszából kis kerek lepényeket formálunk, majd forró olajban, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük kb. 3-3 perc alatt.
Igazi böjti finomság ez a laktató cukkini fasírt, amely finom fűszerezésével, köretként bulgurral vagy zsenge zöldségekkel akár ebédre, akár vacsorára is kiváló választás!
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi