A levendulás keksz nagy kedvence a családnak, ezért gyakran kerül az asztalra. A nyáron leszárított levendulavirágok még most is intenzív ízt és illatot rejtegetnek magukban, így semmi sem akadályozhatja meg egy finom és illatos keksz elkészítését. Érdekesség, hogy a levendulavirág szárítva sokkal intenzívebb illatú és ízű, ezért óvatosan kell adagolni a süteménybe.
Levendulás-diós keksz
Hozzávalók
30 dkg #cbapiros búzafinomliszt
20 dkg darált dió
25 dkg vaj (semmiképp sem margarin)
20 dkg porcukor
csipet só
1 csomag #haas vaníliás cukor
fél csomag #haas sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 tojás
2-3 teáskanálnyi levendulavirág (ízlés szerint lehet több is)
Elkészítés
A lisztbe először beleszitáljuk a sütőport, majd hozzákeverjük a diót. Ezt követően hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a citrom reszelt héját és a levendulavirágot, és a vajjal elmorzsoljuk egy tálban. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj kevésbé olvadjon meg! Ezután hozzáadjuk a tojásokat is és jól összegyúrjuk a tésztát. Ha ezzel elkészültünk, akkor fél órát pihentetjük a tésztát a hűtőben. Ez idő alatt az ízek szépen összeérnek és a tészta is kemény, könnyen kezelhető lesz.
Ezután fél centiméteresre nyújtjuk a tésztát, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. HEWA sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kiszaggatott kekszeket, majd előmelegített sütőben 5 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük még forrón beleforgatjuk vaníliás porcukorba!
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi