Hozzávalók
1 kg PIROS búzafinomliszt
2 tojás
1 élesztő
fél liter tej
10 dkg olvasztott vaj
cukor
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk fél dl langyos cukros tejben. Amikor felfutott az élesztő, hozzátesszük a liszthez, majd a 2 tojás sárgáját illetve az olvasztott vajat is. Elkezdjük dagasztani, és folyamatosan adagolva annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy a tészta olyan legyen, hogy elváljon a kezünktől. De túl ragadós ne legyen! Miután hólyagosra dagasztottuk, félretesszük és megkelesztjük. Amikor a tészta duplájára megkelt, egy lisztezett deszkára öntjük. 4 részre osztjuk, cipókat formázunk.
Töltelék
Hozzávalók
40 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
cukor ízlés szerint
1 kevés fahéj
1 dl tej
A cipókat téglalap alakúra sodorjuk, aztán megkenjük egy kis olvasztott vajjal, majd a mákos masszával. Szorosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A tetejüket egy tojás sárgájával megkenjük, és még fél óráig pihentetjük a tepsiben sütés előtt. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 30 percig.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi