A csülkös bableves az egyik legfinomabb bableves. Az omlós és ízletes füstölt csülökhús az alapja ennek a finom ételnek, amelyben még helyet kap tarkabab és sok-sok finom zöldség is.
Hozzávalók
1 db füstölt-főtt hátsó sertéscsülök
0,5 kg tarkabab
2 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
1/4 közepes zellergumó
1 csokor petrezselyemzöld
2 szál zeller zöld (vagy a petrezselyem szára)
1 kávéskanál piros fűszerpaprika
1 db közepes vöröshagyma
4 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma
10 db szemes bors
só (ízlés szerint, mert a csülök is sós lehet)
1 evőkanál mangalica sertés zsír
Elkészítés
A babot előző este megmossuk és beáztatjuk. Másnap a babot feltesszük főni egy nagyobb lábasban. Amikor felforr akkor tesszük hozzá a felkockázott csülköt. A csontot is belefőzzük. (Ha a csülök erősen sózott, célszerű előzetesen beáztatni egy kicsit, hogy a fölösleges só oldódjon ki belőle.) Beletesszük a fűszereket, a hagymát, babérlevelet, borsot. A zöldségeket megtisztítjuk felkockázzuk és a levesbe tesszük. A petrezselyemzöldjét felaprítjuk. Amikor minden megfőtt elkészítjük a rántást, a zsírból, a lisztből és a pirospaprikából. A fokhagymát áttörjük és szintén hozzá keverjük a rántáshoz. Forraljuk össze, szórjuk rá a vágott petrezselymet és készen is van ez a rendkívül finom és laktató étel.
Szeretek az M Csemege üzletekben vásárolni, mert óriási a választék, így a főzéshez szükséges alapanyagokat változatosan és könnyedén tudom összeválogatni. Ehhez a finom bableveshez is az M Csemegében szereztem be az összes alapanyagot!
Jó szívvel ajánlom nektek is az M Csemege üzleteket! Az üzletek listáját megtekinthetitek IDE kattintva!
Szeretettel
Ságiandi