jótékony aloe vera

Varázslatos gyógynövények 1. rész – Aloe Vera

Az Aloe Vera az egyik kedvenc növényem, mivel számos gyógyhatása van és több mint 200 hatóanyagával szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat és számos enzimet. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és egy monda szerint a messze földön híres Kleopátra is e növény levével ápolta bőrét és vigyázott a szépségére.

Az aloé eredetileg Délnyugat-Arábiából származik, és föníciai és görög kereskedők terjesztették el. Izraelben, Egyiptomban, Mezopotámiában és Görögországban használták gyógyírként, füstölőanyagként, illetve balzsamozásra. 

A húsos leveleket tartályba teszik, ahol kiszivárog belőlük a nedv. A levélnedv összeáll, és szilárd masszát alkot. Hashajtóként és balzsamozószerként alkalmazzák. További szárítás után sötétbarna, szögletes, a mézgához hasonló állagú rudacskák készülnek belőle füstöléshez. Az aloé füstöltetése során nehéz, gyümölcsös illatot bocsát ki., amely az érett szilvára emlékeztet. A füstölőszer-adalékanyagok meleg, feszültségoldó, altató jelleget adnak az aloénak. 

Napjainkban főleg a kozmetikában használják az aloét. Már az olyan egyiptomi szépségek is aloéval ápolták magukat magukat, mint Kleopátra vagy Nofretete, tehát ez a csodaszer nekünk is jó kell legyen. Aligha van ma olyan krém vagy bőrápoló, amelyben ne lenne aloé-adalék. A levelek külső rétegéből készült gélt bőrápoló- és napozókrémekben, samponokban, de gyógyszerekben is felhasználják. 

Felhasználása – jótékony hatásai
Az aloé gélt szőrtüszőgyulladásra, neurodermitiszre, sebekre és égésekre alkalmazzák. Az aloé remek sebgyógyítási képessége sivatagi mivoltából fakad, mert igyekszik csökkenteni a levelei sérülésekor bekövetkező folyadékveszteséget. A levelein keletkezett bevágásokat gyorsan be kell zárnia, hogy ne veszítsen sok folyadékot. Az aloé gél orvosi alkalmazásakor éppen ennek a gyors sebbezárásnak vesszük hasznát. Ráadásul az aloé a fájdalmat is csökkenti, például égési sebeknél és közvetlen antibiotikus hatása van. 

aloe vera jótékony hatása

Nekem a HERBioticum Aloe Vera krém vált be, hiszen már több esetben is bizonyította jótékony hatását. Napégés esetén, vízhólyag, sebgyógyítás alkalmával sem csalódtunk jótékony hatásában. Epilálás után is rendszeresen használom, nem pattogzik ki a bőröm és viszketést sem tapasztalok. Kiválóan teljesített testápolóként is. Extrém száraz bőrömet éjszakára bekentem vele és reggel pihe puha bársonyos bőrrel ébredtem. Nyáron kicsit lassabban szívódik be, de ez függ attól is, hogy kinek milyen a bőrtípusa. A nagyon száraz bőr szinte issza a krémet, viszont akinek kevésbé száraz, ott picit várni kell a teljes beszívódásra. Bátran ki lehet próbálni arcápolóként is, hiszen kiválóan hidratálja és szépen kisimítja a bőrt. Ez a szuper krém lassítja a bőr elöregedését, és gátolja a ráncképződést is.

Az aloé gél belsőleg való “modern” alkalmazásában vitaminos, ásványi anyagok, esszenciális aminosavak játszanak szerepet, valamint egy bizonyos acemannan nevű anyag. Az acemannan hasonlít a ginzeng egyik hatóanyagára, és erősíti az immunvédelmet. Pozitív hatást fejt ki olyan betegségekre, mint a reuma, a nátha, sőt a rák. Amerikában az aloé-gélt már régóta mindennapi táplálékkiegészítőként isszák. A gélnek általános élénkítő és teljesítményfokozó hatása van. 

aloe limonádé

Szuper frissítő ital nyáron egy Aloe Verás limonádé, az elkészítése pedig gyerekjáték!
Mivel az aloe vera tartalmaz A-, C- és E-vitamint, sulfurt, kalciumot, magnéziumot, cinket, szeléniumot, antioxidánsokat, rostokat és aminosavakat, ezért jótékony hatása egy finom frissítő italban belülről ápolja és védi a szervezetünket, s a meleg nyári napokon kellemes íze igazi felüdülést nyújt. Mivel kiváló méregtelenítő hatással bír, ezért kezdő aloe vera-használók csak óvatosan fogyasszák. 

Recept
Hozzávalók
1 db citrom vagy narancs (esetleg mindkettő) a héjától megtisztítva – vékonyan lehámozva
1 db lime a héjától megtisztítva – vékonyan lehámozva
1 nagyobb aloe vera-levél géltartalma kinyomkodva vagy 1 kupak aloe vera gél
1 marék jég
1,5 l ásványvíz

Elkészítés
A hozzávalókat robotgépbe tesszük, összedolgozzuk, és körülbelül  2 perc alatt kész a szuper egészséges frissítő nyári italunk. Jégkockával, mentalevelekkel kínáljuk!

Próbáljátok ki Ti is!

Szeretettel
Ságiandi


Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)