zabkása

A reggeli a nap legfontosabb étkezése!

“A reggeli a nap legfontosabb étkezése!” – bizonyára hallottuk ezt sokan gyerekkorunkban a szüleinktől és a nagyszüleinktől. Azonban sok esetben sajnos a nagy rohanásban elfeledkezünk reggelizni, pedig ha beiktatjuk a nap első étkezését,  például egy tál zabpehely formájában, akkor valóban nagyon jót teszünk a szervezetünkkel!

Miért fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet?

1. Időt spórolhatunk, hiszen gyorsan elkészül.
Nem kell többet azon agyalni, hogy tíz perc alatt vajon mit együnk reggelire.  A zabkásában az a jó, hogy sokféleképpen elkészíthető, ráadásul a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk, és olyan extrákkal dobjuk fel amely nekünk is, és a diétánknak is megfelelő.

2. Finom, meleg reggeli a hideg őszi napokra! 

3. Feltölti tápanyagokkal  a szervezetünket! Egy adag zabpehelyben mindössze 130 kalória van, de tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kitűnő fehérjeforrás és magas vastartalommal rendelkezik! Míg sok rostot és fehérjét tartalmaz, a benne lévő zsírtartalom elenyésző a hasznos tápanyagokhoz képest. 

4. Bizonyára sokaknak ismerős a jojó-effektus, a fogyókúrák réme. Igazi rémálom, amikor a nehezen leadott makacs kilók újra visszatérnek, ráadásul duplán/triplán. A zabkása közepes glikémiás indexe miatt nagyon laktató, nem kell azon aggódni, hogy a reggeli elfogyasztása után nasizni támad kedvünk. Egyenletesen tartja a vércukor szintet és a reggeli után egy órával nem tör ránk éhségroham. 

5. Jót tesz a szívünknek. 
A zab olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, ami a szív és az erek egészséges és erős működését segíti, és hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez.

6. Segít megelőzni a bélproblémákat. 
Egy erős támogatása az emésztőrendszerednek, ha beiktatjuk a zabot az étrendünkbe, ugyanis olyan prebiotikumokat tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek a testünk egészséges működéséhez.  A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre emésztetlen formában képesek eljutni a vastagbélbe, és ott segítik a jótékony hatású baktériumok szaporodását.

7. A zabpehely önmagában sokkal egészségesebb (mint  a müzlikeverékekben), már csak azért is, mert hihetetlenül sokoldalú felhasználhatósága és remek tápanyagtartalma miatt az egyik legjobb gabonaféle.

A zabkása elkészítése
A zabkását ezerféleképpen el lehet készíteni: főzhetjük tejben vagy vízben, adhatunk hozzá mézet, aszalt gyümölcsöket, tojást vagy magvakat, ám ha fogyni szeretnénk, érdemes minél alacsonyabb kalóriatartalommal elkészíteni. A tápanyagok megőrzése érdekében csak addig főzzük, amíg a zabpehely meg nem puhul, ellenkező esetben elvesznek belőle a hasznos vegyületek. Amennyiben diétázunk, akkor nagyon fontos, hogy csak vízzel főzzük, és ne adjunk hozzá se cukrot, se mézet – ha édesíteni szeretnénk, akkor ajánlom az eritritet. Aszalt gyümölcsök helyett érdemes mindig friss szezonális gyümölcsökkel gazdagítani a zabkását. Az asztalt gyümölcsöknek nagyon magas a cukortartalmuk, ezért érdemes helyettük a rostban gazdag – és alacsonyabb fruktóztartalmú – friss gyümölcsöket, illetve az olajos magvakat választani. Adhatunk hozzá diót, emésztésserkentő hatású lenmagot, mandulát. A fahéjat se felejtsük ki, ugyanis ez a fűszer nem csupán kellemes ízt ad a zabkásának, de a segít egészséges keretek között tartani a vércukor szintet is.

A zabkása elkészítéséhez minden hozzávalót megtaláltok az M Csemege üzletekben.  A  Csuta Élelmiszer Nagykereskedés reform termékeinek széles választékát (mint például a zabpelyhet, eritritet, lenmagot) megtaláljátok az üzletek polcain! 

Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)