libapecsenye

Zsírjában sült libamell pecsenye eper chutneyval

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült voltak.

Egy finom libamell pecsenye receptjét hoztam most nektek, melyhez eper chutney-t készítettem és burgonyapüré körettel kínáltam.

Recept
Hozzávalók a libapecsenyéhez
80 dkg libamell (kettévágva, de tetszés szerint készíthetjük csak libacombból is)
2 tk kakukkfű (szárított)
1 tk rozmaring (szárított)
1 szál rozmaring
20 gerezd fokhagyma
babérlevél
só ízlés szerint
2 dl víz

Elkészítés
A húst nagyobb darabokra vágjuk és (száraz)pácoljuk. Ez a következőképpen zajlik: sóval-borssal bedörzsöljük, ezután jöhetnek a zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, majoránna), fokhagyma, babérlevél, majd egy éjszakát a húst hűtőben pihentetjük. Másnap megtörölgetjük, forró serpenyőben körbepirítjuk, majd egy lehetőleg vastag falú sütőedénybe pakoljuk őket. Mehet mellé zöld fűszer, fokhagyma is. Olvasztott zsírral felöntjük, hogy ellepje a húsokat. 50-80 fokon hőkezeljük mindaddig, míg a villa akadálytalanul a húsba hatol (kb 3-4 óra). Itt két lehetőségünk van: vagy a zsírban hagyjuk kihűlni, vagy a zsírt és a húslét elválasztjuk egymástól és a színtiszta zsiradékkal öntjük fel a húsokat.

Eper chutney
Hozzávalók
20 dkg eper
50 dkg rebarbara
40 dkg hagyma
80 dkg (barna) cukor
fél l fehérborecet
1 teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt szegfűszeg

Előkészítés:
Az epret, a rebarbarát, a hagymát nagy lábosban összekeverjük a cukorral, az ecettel, egy csipet sóval, a korianderrel és a szegfűszeggel. Kevergetve felforraljuk, és lassú tűzön 1,5-2 órát főzzük. Közben gyakran megkeverjük. Forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, és sült, grillezett húsok mellé kínáljuk. 

 A hozzávalókat a megszokott módon, most is az M Csemegében szereztem be.  

Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)