hókifli

Karácsonyi hókifli

A hókifli igazi karácsonyi sütemény, amit napokkal, sőt, egy-két héttel az ünnep előtt elkészíthettek, mivel minden dobozban töltött nappal csak finomabb lesz. A hókifli nemcsak ünnepi, hanem függőséget okozó téli sütemény is, amelyből sosem lehet eleget készíteni és enni.  Hókifli néven többféle recept is létezik, de mindegyiknél megegyezik a befejező művelet: még forrón vaníliás porcukorba kell hempergetni a kisült kifliket. A kifliket tölthetjük lekvárral, dió-, mák-, gesztenyetöltelékkel. Nálunk a töltöttek vannak előnyben. Ezek a kifliket például édesanyám isteni birsalma lekvárjával töltöttem meg.

Recept
Hozzávalók
400 g liszt
250 g vaj
20 g porcukor (10 dkg a sütibe, 10 dkg a hempergetéshez)
1 vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor (+1 a hempergetéshez)
egy csipet só
1 kis doboz tejföl (200ml)

Elkészítés
A szoba hőmérsékletű vajat morzsoljuk bele a lisztbe. Adjuk hozzá a tejfölt, a 10 dkg porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a csipetnyi sót, és dolgozzuk össze a tésztát. Formáljunk belőle egy kis cipót. Ezután csomagoljuk bele  folpackba, és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Másnap kinyújtjuk a tésztát félujjnyi vastagságúra, és vágjunk ki belőle nagyobb háromszögeket. Mindegyik közepére tegyünk egy teáskanálnyi lekvárt, és tekerjük fel óvatosan a sütiket. Formázzuk kifli alakúra, a végeit alaposan nyomkodjuk le, nehogy szétnyíljon. Tipp: sűrűbb állagú lekvárt válasszunk, vagy mákos/diós töltelékkel is tölthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektessük rá a kifliket, és 180 fokra előmelegített sütőben készre  sütjük őket. Még forrón vaníliás porcukorba hempergessük meg őket! 

A hozzávalókat a megszokott módon az 
M Csemegében szereztem be.   
Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)