csirkésbulgur

Zöldséges, csirkehúsos bulgur

A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, mivel a búzaszemek minimálisan vannak feldolgozva, így jobban megőrzik tápértéküket –, továbbá rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Utóbbiak közül elsősorban vas-, mangán- és magnéziumtartalma közismert.

Most egy finom csirkehúsos, zöldséges bulgurnak a receptjét hoztam nektek, amely akár ebédre, akár vacsorára kiváló választás lehet. Gyorsan elkészíthető, laktató és nagyon finom. A csirkehúst ajándékba kapott görög ‘riza’ herb mix fűszerkeverékkel ízesítettem. (A fűszerkeverékért köszönet Bea kolléganőmnek!) Ez a finom egytálétel rendkívül gyorsan elkészíthető, és laktató finomság is egyben.

Hozzávalók
0,5 kg filézett csirke felső comb
1 csésze CBA PIROS bulgur
2 evőkanál olívaolaj
2 csésze forró víz
1 közepes lila hagyma, vékonyan szeletelve
paradicsom, pritaminpaprika ízlés szerinti mennyiségben
só,bors
3 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés
30 percig áztassuk forró vízben a bulgurt. Ezután alaposan szűrjük le. Tegyük át egy közepes tálba, és tegyük félre. A csirkehúst fűszerezzük be, tegyük tepsibe, 1 evőkanál olívaolajjal locsoljuk meg és fóliával letakarva tegyük be a sütőbe sülni. Közben egy közepes méretű serpenyőben felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt lila hagymát, 2-3 darab felkockázott paradicsomot, és pritamin paprikát ízlés szerinti mennyiségben, az áttört fokhagymát, majd a sót és az őrölt borsot. Megpároljuk, alkalmanként megkeverjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 6 perc. Miután megsült a hús, kivesszük a sütőből és felkockázzuk, majd hozzáforgatjuk a pirított zöldségekhez. Ezután ezt az egész egyveleget a bulgurhoz is hozzákeverjük. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, tehetünk a tetejére friss fűszernövényt, akár még egy kevés frissen őrölt borssal is fűszerezhetjük.

A hozzávalókat a megszokott módon, most is az M Csemegében szereztem be.  

Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi


 
Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)