csirkemáj

Baconbe tekert csirkemáj

Ha egy egyszerű és gyors ételre vágyunk, akkor biztosan nem fog csalódást okozni a baconbe tekert csirkemáj. A csirkemáj remek alapanyaga egy gyorsan elkészíthető vacsorának, és még hatalmas főzőtudásra sincs szükség hozzá. Kezdő vagy időhiányos háziasszonyoknak tökéletes megoldás, ha gyorsan szeretnének valami finomat varázsolni az asztalra.

A csirkemáj fogyasztását elsősorban azoknak ajánlom, akik a természet legelső számú tápanyagbombájának fogyasztásával szeretnék támogatni egészségüket, akik vérszegények, vashiányosak, B12 vitamin hiányosak, krónikusan fáradtak, illetve akik ‘mellékvese-kimerülésben’, pajzsmirigy problémákban, autoimmun állapotokban érintettek. És természetesen mindenki másnak, aki szereti a májat!

Miért egészséges a csirkemáj?

– annyi fehérjét tartalmaz, mint például a csirkemell
– nagyon gazdag B-vitaminban, erősíti az immunrendszert, serkenti a keringést, és jó hatással van a bőr-és a haj egészségére
– sok benne a foszfor, a magnézium, és a vas
– javítja az emésztést
– szabályozza a pajzsmirigy működését
javítja a memóriát
– visszér, és trombózis esetén ajánlott csirkemájat enni, hiszen normalizálja a véralvadást
– nyugtató hatása
– metionin tartalma miatt megakadályozza a rák kialakulását
– csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét

Baconbe göngyölt csirkemáj recept
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj
20 dkg füstölt, szeletelt bacon
3 dl tej
2 gerezd fokhagyma
őrölt majoránna
olívaolaj
bors

Elkészítés
A májat mossuk meg, majd itassuk le róla a vizet. Ha szükséges akkor távolítsuk el a szívet, a maradék epét és a hártyás részeket. A két gerezd fokhagymát aprítsuk fel, majd tegyük a májakat fokhagymás tejbe legalább egy órára. Ettől  még finomabb és puhább lesz a máj. Ezt követően lecsepegtetjük, majd ízesítjük a borssal és a majoránnával, sózni nem szükséges. A májakat egyenként egy-egy szelet baconbe tekerjük. Ha szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben, akkor nem fog letekeredni róla a bacon. Ha mégis szükségünk van egy kis biztonságérzetre, akkor tűzzük meg egy fogvájóval, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

Rakjuk a tekercseket egy tűzálló tálba/tepsibe, majd öntsünk rá pár csepp olívaolajat. (az olívaolaj kihagyható, ugyanis a bacon elegendő zsiradékot fog engedni.) Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük kb. 25 percig. Közben forgassuk is meg, hogy mindenhol szép piros legyen. Amikor a bacon elkezd pirulni, akkor 1-2 perc múlva már ki is vehetjük a sütőből.  Arra érdemes figyelni, hogy a máj ne legyen túl sokáig a sütőben, mert akkor kemény, és szikkadt lesz. 

A hozzávalókat a megszokott módon, most is az M Csemegében szereztem be.  

Jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)