minifánk

Villámgyors bögrés farsangi minifánk

A farsangi időszaknak napjainkban is a legismertebb és a legkedveltebb étele a fánk. Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen.

A fánk legendája
A források szerint Magyarországon a XIX. században terjedt el a fánk, amelynek eredettörténetét franciák és németek egyaránt jegyzik. Ugyanis két legenda is ismert a süteménnyel kapcsolatban. Az egyik szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. A mestert aztán magához hívatta, elkérte tőle a receptúrát, a királyi cukrász pedig finomított azon – így vált a lakomák és a nép kedvencévé a sütemény. A bécsiek szerint a farsangi fánk „feltalálója” Cecilia Krapfen, aki idegességében egyes források szerint férjéhez, mások szerint megözvegyülését követően egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztát, amely utat tévesztett, s a forró zsíradékban landolt – az 1800-as években.
Együnk sokat farsang alkalmából! Hogy miért? A hagyomány szerint minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés. Ezen kívül a böjti időszak előtt hagyjuk meg magunknak azt a kényelmet, hogy egy kicsit falánkok legyünk. Ennek az egyszerű receptnek az elkészítése még kezdő háziasszonyoknak is gyerekjáték lesz!

Hozzávalók (48 db mini fánk elkészítéséhez)
(bögre: 2,5 dl)
2 púpos bögre liszt
2 tojás 
1 csomag #droetker sütőpor
280 gr tejföl
2-3 evőkanál porcukor
olvasztott vaj vagy margarin a sütőforma kenéshez, vagy olaj a kisütéséhez

Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük egy edényben. Nekem van egy mini fánk sütőformám, ebben egyszerre 24 fánk süthető. Így olaj nélkül is elkészíthető a fánk, csak ki kell kenni a formát olvasztott vajjal vagy margarinnal. De természetesen olajban is kisüthetjük: egy teáskanállal szaggassunk kis fánkokat, amelyek majd maguktól át is fordulnak a forró olajban. Tálaljuk melegen, házi sárgabaracklekvárral és porcukorral megszórva!

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)