dvitamin

A D-vitamin jótékony hatása a szervezetünkre

A téli hónapok alatt a rövidebb nappalok, a hűvös időjárás és a ködös, nyirkos levegő megviseli a szervezetünket. Ebben az időszakban a hidegben kipirul, megrepedezik a bőrünk, gyakoriak a megfázások, a légúti, emésztőrendszeri fertőzések, és szinte menetrendszerűen beköszönt az influenzajárvány is. A megbetegedések hátterében elsősorban az időjárás áll, de nemcsak a gyakori megfázás miatt, hiszen hazánkban télen nem terem friss szabadföldi zöldség és gyümölcs, emiatt az étrend összetétele megváltozik, és az általában kevesebb vitamin bevitelét biztosítja, mint a nyári időszakban. 

A beszerezhető zöldségek és gyümölcsök nagyrészt a nyár végi, őszi betakarításból elraktározott készletekből származnak, vagy meleg éghajlatú országokból érkeznek hazánkba. Amikor a téli időszakban fokozott figyelmet igénylő vitaminokról van szó, legelőször a D-vitamin pótlásának kérdése merül fel, hiszen a legfőbb D-vitamin-forrást a napfény jelenti számunkra. 

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a bélből, valamint szabályozza a szervezet számára az egészséges csontképzéshez szükséges szérum kalcium- foszfátmennyiségét. A D-vitamin a csontok egészségén kívül fontos a sejtnövekedés, az ideg-izomrendszeri működés szabályozásában, valamint az immunrendszer működésében is. Valószínűleg hat a glükózanyagcserére, a hormonrendszerre, emellett csökkenti az oxidatív stressz káros hatásait, és kedvezően befolyásolja a gyulladásos folyamatokat is.

A D-vitamin szintézise napfény hatására történik a bőrben. Télen azonban sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, a napsugárzás nem elegendő az egészség megőrzéséhez szükséges D-vitamin előállításához, ezért az a táplálkozás útján szükséges pótolni.

A legjobb természetes D-vitamin források:

– zsíros tengeri halak: lazac, a szardínia, a makréla, a tonhal
– a tőkemájolaj
– a borjú-, marhamáj
– a borjúhús
– a gomba (vargánya, csiperke)
– a tojássárgája

Ezenkívül léteznek D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például:

– margarinok
– reggelizőpelyhek
– tejdesszertek, tejes italok
– növényi tejhelyettesítő italok
– étolaj
– gyümölcslé

Az egészséges emberek számára a téli-kora tavaszi hónapokban ajánlott a D-vitamin rendszeres szedése. Fokozott kockázat esetében (terhesség, szoptatás, emésztési és felszívódási zavarok, időskor) pedig preventív céllal egész évben javasolt a D-vitamin pótlás. Túlsúly esetén a megelőzéshez javasolt mennyiség legalább az egyébként javasolt mennyiség duplája. 

Az  MCsemege üzletekben nemcsak a fentebb felsorolt élelmiszereket tudjátok beszerezni, hanem étrendkiegészítők, vitaminos italok, gyümölcslevek széles választékát is megtaláljátok a polcokon.

Vigyázzatok az egészségetekre és gondoskodjatok a saját és a családotok egészséges étrendjéről és a vitaminok pótlásáról.   

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)