A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok a kovászt nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kovászos kenyerek és pékáruk a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A kovász és a „jó” baktériumok elő emésztik a keményítőt (glutént) a kenyérben, így azoknak akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyereket. Mivel hónapok óta emésztési problémáim vannak és folyamatosan puffadok, ezért áttértem a kovászos pékáruk készítésére. Kenyeret, gofrit is sütöttem már kovásszal, most pedig muffin készült. Étcsokival és narancshéjjal bolondítottam meg a tésztát, az eredmény pedig mennyei finom lett.