epreskovászospite

Epres kovászos pite

A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok a kovászt nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kovászos kenyerek és pékáruk a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A kovász és a „jó” baktériumok elő emésztik a keményítőt (glutént) a kenyérben, így azoknak akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyereket. Mivel hónapok óta emésztési problémáim vannak és folyamatosan puffadok, ezért áttértem a kovászos pékáruk készítésére. Kenyeret, gofrit is sütöttem már kovásszal, most pedig muffin készült. Étcsokival és narancshéjjal bolondítottam meg a tésztát, az eredmény pedig mennyei finom lett.

epreskovászospite

Zuzana Dolinka receptje
Hozzávalók
129 gr tej
200 gr finomliszt
180 gr tejszín vagy tejföl (én tejföllel készítettem)
80 gr friss madre (este etetett)
150 gr porcukor
50 gr kukoricakeményítő
1 vaníliás cukor
2 tojás
80 gr olvasztott vaj
csipet só

Elkészítés
Tej+madre+cukrok+tojást simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és fokozatosan a többi hozzávalót. Elkeverjük és a pulton pihentetjük 4-5 órát. A tészta láthatóan megkel. 
Muffin formákba töltjük. Én a tésztába még a kikeveréskor beletettem egy narancs héját. A tetejét sütés előtt apróra vágott étcsokoládé darabkákkal szórtam meg. A csokit mértékkel tegyük, mert nagyon légies a tészta. 180 fokos előmelegített sütőben sütöttem körülbelül 30 percig. Összesen 12 db muffin sül ki ebből a tésztából. 

epreskovászospite

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg ismerőseiddel is. 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)