tepertős pogácsa

Tepertős kovászos pogácsa

Miért is hagytam el az élesztőt? Azért, mert már nagyon elegem lett az állandó puffadásból és a gyomorproblémákból. Mióta kovásszal készült kenyeret és pékárut fogyasztok, a fenti problémáim mérséklődtek, ráadásul ezek a házi készítésű finomságok ezerszer finomabbak, mint a boltban kaphatóak. A kizárólag kovászból készült pékáru nem okoz felfúvódást, jobban emészthető, ízletesebb, ropogósabb és illatosabb, akár 7 napig is eltartható. Aki elkezdi a kovászolást, az az egészségével is jót tesz. A kovászos termékek ugyanis összehasonlíthatatlanul jobbak, mint az élesztősek. A kovászt, mely csak lisztet és vizet tartalmaz, már ősidők óta használják a kenyérsütéshez. Ha a lisztet és a vizet összekeverjük, akkor a keverékben elkezdenek szaporodni az élesztőgombák és a baktériumok, melyek lebontják a lisztet. Így válik jobban emészthetővé. E folyamat során a tejsavas erjedés baktériumai keletkeznek, melyek javítják a kenyér emészthetőségét, erősítik a belek mikroflóráját s egyben az immunrendszerünket. „A kovász további pozitívuma az, hogy baktériumai a lisztben lebontják a glutén és a fitosav összetett kötéseit olyan egyszerűbbekre, melyek nem terhelik szervezetünket. Ezért szervezetünk képes arra, hogy elraktározza a lisztben levő vitaminokat és ásványi anyagokat. Sőt, a gluténérzékenyek számára is lehetséges sütni gluténmentes kovászból és gluténmentes lisztekből is.” (Forrás: Naty Žúreková Štefková, a Kovászolás című bestseller könyv szerzője)

Hozzávalók

50 dkg bl 55 liszt (CBA PIROS)
20 dkg kovász
2 teáskanál só
1 tojás sárgája
17 dkg vaj
1 evőkanál kacsazsír
160 gr tejföl (egy kis doboz)
200 g tepertőkrém
1,5 dl langyos tej
1 tojás sárgája (a tetejét fogjuk megkenni vele)

Elkészítés

A hozzávalókat a keverőtálba tesszük és megdagasztjuk. Ezután deszkára fektetjük, kinyújtjuk, meghajtogatjuk és a kelesztőtálba tesszük. Óránként újra hajtogatjuk, összesen 3x. A kelesztést mindenképpen meleg helyen oldjuk meg. Ha hideg van a lakásban, akkor érdemes betakargatni a tálat egy meleg ruhával vagy takaróval. Miután szépen megkelt a tésztánk, jöhet a szaggatás.

Szaggatást követően 1-2 órát ismét pihentetjük, lehetőleg meleg helyen. Én a sütőbe tettem, de csak a világítást kapcsoltam fel.. Az 1-2 óra letelte után kivesszük a sütőből. A sütőt bekapcsoljuk, 250 fokon előmelegítjük. A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojás sárgájával. Visszatesszük a sütőbe, levesszük a hőfokot 230 fokra és készre sütjük a pogácsákat. Ez körülbelül 20-25 perc. 

A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg ismerőseiddel is. 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)