olaszos csirkemáj

Csirkemáj olaszosan – vajas-zsályás rizzsel

Gyakran készítem ezt a finom olaszos csirkemájat, melyhez most egy  finoman illatozó vajas-zsályás rizst tálaltam köretként. Ez a csirkemáj recept kiváló és nem utolsó sorban gyors ebéd vagy vacsora akár hétköznapra is. A máj előkészítésével és a rizs megfőzésével együtt sem tart tovább elkészíteni, mint kb. 45 perc. Mivel a nem túl drága csirkemájon kívül tulajdonképpen egy pohárka fehér bort, hagymát és fűszereket tartalmaz, ezért nem egy költséges ételről van szó. A fűszerek és ízek harmóniája igazán kompletté és kívánatossá varázsolja ezt az ételt.  Mivel a kertemben saját nevelésű fűszernövények is adottak, így frissen kerülnek ezek a hozzávalók is az ételbe, így még inkább zamatos és illatos lesz a végeredmény.

Hozzávalók
1 kg csirkemáj vagy kacsamáj (szív nélküli súly)
1 evőkanál zsír 
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
2 tk. szárított majoránna
2 tk. friss oregano aprítva (vagy 1 tk. szárított)
1 tk. friss kakukkfű (vagy 1/2 tk. szárított)
2 dl száraz fehérbor
só, őrölt bors ízlés szerint

Köret
5 db zsályalevél (vagy 1 tk. szárított zsálya)
5 dkg vaj
2×125 gr Uncle Ben’s főzőtasakos rizs

Elkészítés

A hagymát felaprítjuk, a májat megtisztítjuk. A májat én nagyobb darabokra szeletelem, legtöbbször csak kettévágom és úgy kerül az edénybe. Egy edényben felhevítem zsírt. Ezután közepes lángon a hagymát megdinszteljük.  A fokhagymát átnyomjuk, és ezt is hozzátesszük.  Ezután következik a máj. Amikor már elveszítette a vörös színét, akkor adjuk hozzá a bort. Ne kevergessük gyakran, mert könnyen törik a máj.  Miután egyet rottyant, jöhetnek a fűszerek, a só kivételével. Figyeljük, kóstolgassuk mert gyorsan elkészül és ha túlsütjük akkor kiszáradhat.  Miután elkészült az étel, ízlés szerint jöhet bele a só. Amíg a máj készül, a rizst a dobozon található előírás szerint megfőzzük. Ha van friss zsályánk, akkor a leveleket apróra vágjuk, és a vajban, közepes lángon, kevergetve pár percig pirítjuk.  Amikor a rizs megfőtt és lecsepegett, egy tálba tesszük és hozzákeverjük a zsályás vajat. Én fotón látható módon tálaltam. 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel
Ságiandi


Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)