padlizsánkrém

Isteni fokhagymás padlizsánkrém

A padlizsán a szerelem almája. Rántva, sütve, párolva, kenyérre kenve egyre gyakrabban találkozhatunk az étlapon ezzel az egzotikus külsejű zöldséggel. A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Én nagyon szeretem ezt a finom húspótló zöldségfélét. Gyakran készítem grillezve, rántva, sütve, párolva, vagy töltve – ahogy a múltkori bejegyzésemben már láttátok. Azonban legtöbbször krém formájában kerül az asztalunkra. Akár reggelire, akár vacsorára kiváló választás lehet pirítóssal vagy kétszersülttel. 

Hozzávalók:

2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán
1 dl olívaolaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
néhány csepp citromlé
tengeri só, fehér bors

Elkészítés:

Elsőként ami nagyon fontos, hogy kemény, fényes héjú, élénkzöld szárú zöldségeket válasszunk. A padlizsánt alaposan mossuk meg, majd szurkáljuk meg néhány helyen, és 180 fokon, 40-50 perc alatt süssük puhára. Közben érdemes 1-2x átforgatni a zöldséget! Akkor vegyük csak ki a sütőből, amikor a bőre barna és összehúzódik. Várjuk meg, amíg kihűl, ezután a sült padlizsánt vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét, és botmixerrel pépesítsük. Keverjük hozzá a tejfölt, az apróra vágott hagymát, nyomjuk bele a fokhagymát is. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, mustárral, citromlével, majd keverjük simára az olívaolajjal. Végül tegyük be néhány órára hűtőbe pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek. Hidegen tartva akár öt napig is eláll. Fogyasszuk pirítóssal vagy kétszersülttel!

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel
Ságiandi


Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)