almáspite

Régimódi, omlós almás pite

Beköszöntött az ősz, és visszatért az egyik kedvenc és legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk fő szezonja: az almáé. Ha pedig alma, akkor mindenkinek az első süti, ami eszébe jut, az az almás pite. Most a klasszikus nagyiféle almás pitét készítettem el, melyet gyerekkoromban rengetegszer sütött nekem is a nagymamám. Ha kedvet kaptatok az elkészítéséhez, akkor mutatok egy könnyű és egyszerű receptet, amelyet kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatnak!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg CBA Piros finomliszt
2 tojás sárgája
15 dkg cukor
15 dkg vaj
fél csomag  Dr. Oetker sütőpor
csipetnyi só
1 evőkanál tejföl

Kenéshez: 2 tojás fehérje

Hozzávalók a töltelékhez:

1,5 kg alma
cukor és fahéj ízlés szerint 
1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a vajat és a tojások sárgáját is és kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tejfölt, ez segít majd, hogy a tészta összeálljon és könnyen formálható legyen. Vajazzunk ki egy tepsit és szórjuk meg egy kevés liszttel. A tésztát osszuk ketté, és az egyik részét nyújtsuk bele a tepsibe, de úgy, hogy a szélére is jusson. Ha kilóg, vágjuk le és adjuk hozzá a maradék tésztához.

Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat, nyomkodjuk ki a levét, ízesítsük fahéjjal és kevés cukorral és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Ezután halmozzuk a tölteléket a tésztára, és egy kanál segítségével oszlassuk el egyenletesen. A tészta másik felét is nyújtsuk ki, majd helyezzük a pite tetejére. A tetejét lekenjük a simára kevert tojásfehérjével, majd több helyen megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. A pitét a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva, porcukorral megszórva még langyosan tálaljuk.

Próbáljátok ki Ti is! 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)