gesztenyés pötyike

Gesztenyés pötyike

Ahogy beköszönt az ősz, vele együtt érkezik a gesztenye függőségem is… Olyan érdekes, hogy egész évben nem vágyom gesztenyés sütikre, viszont a rossz idő beköszöntével szinte minden nap megbírnék enni egy gesztenyepürét vagy egy gesztenyés sütit. Egyszóval számomra igazi lélekmelengető őszi csemege a gesztenye. A fotón látható gesztenyés pötyi, a benne található gesztenyés pöttyöknek köszönhetően, nemcsak isteni finom, hanem a szemnek is kívánatos édesség. Hétvégére ezzel a különleges sütivel lepem meg magunkat, amelynek elkészítése kicsit bonyodalmas, de azért szerintem megéri a fáradozást. Ha pedig aggódsz a kilók miatt, akkor írok néhány jó tulajdonságot a gesztenyéről! E-vitaminban gazdag, rendszeres fogyasztásával sokat javíthatsz az életminőségeden, és az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását.

Hozzávalók a piskótatésztához
8 tojás
16 evőkanál cukor
6 halmozott evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó

Krém hozzávalói
2 vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
7 dl tej
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2 vaníliás cukor

Rudakhoz
25 dkg háztartási keksz
25 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál baracklekvár
1 erős feketekávé (1 dl)
Rum vagy rum aroma ízlés szerint

Elkészítés
A piskótatésztához a tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaót, végül a tojások keményre vert habját. 26×36 cm-es tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a pudingporokat a liszttel, tejjel sűrű krémnek megfőzzük, miután kihűlt a cukorral habosra kevert vajjal kikeverjük. A rudak hozzávalóit összegyúrjuk, jól formázható kell, hogy legyen, ha nem áll szépen össze, tegyünk még hozzá lekvárt. Kilenc akkora rudat formázzunk, mint amekkora a piskóta hosszúsága. A piskótát kettészeljük, megkenjük a krém felével, rárakjuk a rudacskákat, rá a megmaradt krémet, szépen rásimítjuk, rátesszük a piskóta másik felét és bevonjuk csoki mázzal. A csoki mázhoz 15 dkg étcsokoládét vízgőz felett 3 evőkanál olajjal felolvasztunk és rásimítjuk a süteményre. 5 dkg fehér csokit 1 evőkanál olajjal felolvasztunk és rásimítjuk a süteményre.

Egy éjszakára hideg helyre tesszük, hogy szépen tudjuk szeletelni.

Próbáljátok ki Ti is! 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)