bejgli

Karácsonyi bejgli a Sikeres Háziasszonyok konyhájából

Tudtátok, hogy ha karácsonykor a jól megszokott diós bejgli kerül az asztalra, az megóv a rontástól? Ha pedig mákos, akkor a következő évben nagy bőség és boldogság fogja érni a ház lakóit, a fiatal lányoknak pedig hamar férjet hoz az új esztendő? Egyes források szerint a bejgli eredetileg Sziléziából származik, Európában a 14. század óta ismert kalácsfajta. Mások örmény eredetről írnak, és ahogyan ez lenni szokott, a pontos eredettörténet a múlt homályába vész. Ami bizonyos: a bejglit eredetileg patkó formájúra készítették, ebből eredeztetik német nevét, majd osztrák közvetítéssel került be a magyar nyelvbe is a 19. század második felében.

Ma már hungarikumnak és tipikus karácsonyi süteménynek gondoljuk a bejglit, amely főként mákos és diós ízesítésben készül. A karácsonyi bejglit megtaláljuk a paraszti hagyományokban is: a diót rontás ellen használták, míg a mák a bőséget, a “sűrű fillért” jelképezte.

Mi a szép bejgli titka? Márványos, enyhén repedezett, fényes kéreg, ez jellemzi az igazi bejglit. No de hogyan érhetjük ezt el? Egy egész tojást és két tojássárgáját keverjünk össze, verjük fel őket. Ezzel kenjük be a sütés előtt álló kalácsok tetejét, majd hagyjuk őket megszáradni. Ha szépen megszáradt, felvert tojásfehérjével kenjük át az egészet. Ezt követően mehet a sütőbe, ahol szép aranybarnára sütjük őket!

Most egy új recept alapján készítettem egy próbát, ugyanis e szerint a recept szerint nem kell egy éjszakát pihentetni a tésztát, hanem azonnal süthetjük.

bejgli

Hozzávalók 2 db diós bejglihez
50 dkg PIROS finomliszt
18 dkg zsír
2 dkg élesztő
6 dkg cukor
2 tojás sárgája
4 dl tej
csipet só

Töltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 narancs héja
5 dkg mazsola
1 dl tej
1 vaníliás cukor
1 tojás a kenéshez

Hozzávalók 2 db mákos bejglihez
50 dkg PIROS finomliszt
18 dkg zsír
2 dkg élesztő
6 dkg cukor
2 tojás sárgája
4 dl tej
csipet só

Töltelék:
40 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál méz
1 dl tej
1 vaníliás cukor
1 tojás a kenéshez

Elkészítés
A lisztet és a porcukrot szitáljuk bele egy tálba. Adjuk hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakjuk hozzá a kis darabokra vágott zsírt, majd a kezünkkel alaposan morzsoljuk össze. Üssük a tojást egy másik edénybe, öntsük hozzá a hideg tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Keverjük simára, de nem kell felfuttatni. Tegyük a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Készítsünk belőle 2-2 (diós és mákos esetében is ) egyforma nagyságú gombócot. Takarjuk le, és rakjuk a hűtőbe legalább egy órára. Közben készítsük el a tölteléket a fenti alapanyagokból.  A gombócokat egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kenjük meg a töltelékkel. Tekerjük fel, és fektessük a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verjük fel, és kenjük le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyjuk még pihenni, majd újra kenjük le, és rakjuk hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáljuk meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süssük aranybarnára 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteljük fel.

Próbáljátok ki Ti is! 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)