Számtalan statisztika bizonyítja, hogy mi, magyarok nem eszünk elég halat. Kivéve szenteste. Ilyenkor az is halászlével ünnepel, aki egyébként se a levest, se a halat nem kedveli, de vannak hagyományaink, s mi bölcsen ragaszkodunk hozzájuk. A halászlé nem tartozik a legbonyolultabb ételek közé, de egy tisztességes hallé elkészítése sok időt és energiát vehet igénybe, attól függően, hogy milyen alapanyagokból és milyen módon, milyen tájegységnek megfelelően készítjük el.
Hozzávalók
1 db ponty
1 db szürke harcsa fél feje
20 dkg haltej
20 dkg halikra
4 – 5 fej vöröshagyma
1 ek olaj
1 ek fűszerpaprika
csípős paprika ízlés szerint
kevés őrölt bors
só
3 l víz
Elkészítés
A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a lábasba tesszük. Mellé helyezzük a konyhakész állapotú hal alkatrészeket és felöntjük a vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk az olajat és a csípős paprikát és 3 órán keresztül főzzük. Ez alatt az idő alatt a csontokról leválik a hús és körülbelül 2 liter alaplevünk marad. A lábas tartalmát egy arra alkalmas szűrőn passzírozzuk át, ezzel elkészült a hal-alaplé. Az alapléhez hozzáadjuk a pirospaprikát és megborsozzuk. A pontyfilét beirdaljuk és szimpatikus méretűre daraboljuk, majd ezt is hozzáadjuk a leveshez, illetve az ikrát és a haltejet is, majd 5 percig főzzük az egészet, s ezután tálalhatjuk.
Próbáljátok ki Ti is!
A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!
Szeretettel
Ságiandi