zserbó

A legfinomabb karácsonyi sütemény a zserbó!

Talán kimondhatjuk, hogy hazánkban a zserbó az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb sütemény. Sokak szemében a zserbó kifejezetten karácsonyi sütemény, de nem csupán ekkor kerül az asztalra. Családi összejöveteleken, baráti találkozókon mindig jól jön a beszélgetés mellé egy kis desszert, amihez a zserbószelet biztosan kitűnő választás. A zserbó hozzátartozik a mindennapjainkhoz ebben biztosan egyetértünk. A klasszikus zserbó eredete mindössze 3 összetevőre vezethető vissza: friss sárgabarack, dió, és csokoládé. Ehhez jön még a puha, omlós tésztához szükséges liszt, élesztő vagy sütőpor, tojás, tejföl, és egy csipetnyi só. Az alapanyagokat összegyúrva, majd sodrófával kinyújtva 3 tésztalapot készítünk. Ezek közé kerülnek majd egyenletesen a lekváros és a diós rétegek, a felső lap tetejét pedig csokoládéval vonjuk be. Az mindenesetre bizonyos, hogy a zserbó receptje belopta magát a magyar konyha jellegzetességei közé és valódi hungarikummá vált.  Nálunk sem múlhat el úgy karácsony, hogy ne kerüljön az asztalra ebből a finom süteményből! 

Hozzávalók

50 dkg liszt
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tejföl
60 dkg sárgabaracklekvár
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
20 dkg étcsokoládé
1 tk vaj
1 csipetnyi só

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipetnyi sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, és összedolgozzuk a tésztát. Annyi tejfölt adunk hozzá, amitől lágy, de ruganyos lesz. A tésztát elosztjuk 4 részre, majd 20 percig pihentetjük. Az első adag tésztából lisztezett deszkán kb. 25×35 centis téglalapot nyújtunk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítunk. Erre a lapra kerül a lekvár egyharmada, majd megszórjuk a porcukorral elkevert dió harmad részével. Ezt követően megint egy réteg vékony tészta jön, majd a lekvár és a cukros dió második harmada, amire aztán ismét egy réteg tészta-lekvár-dió réteg kerül. Végül a tetejére borítjuk az utolsó réteg tésztát, amit alaposan megszurkálunk villával. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, kivesszük a sütőből a tepsiben pihenni, miután kihűlt bevonjuk a csokimázzal. Én Tibi étcsokoládét használtam most, amivel nagyon szép egyenletes csokimázt sikerült készítenem. A csokimázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy diónyi vajat is, hogy szép fénye legyen. A csokimázt a kihűlt zserbóra csorgatjuk és egy spatulával szépen egyenletesen elsimítjuk.  Javasolom, hogy egy napig pihentessük a süteményt, mert a lapok és az íze szépen összeérnek és csak másnap szeleteljük fel! Ugyanis a zserbó másnap a legfinomabb!

Próbáljátok ki Ti is! 

A hozzávalókat most is a Mágnáskert Csemegében szereztem be. 
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg másokkal is!

Szeretettel

Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)