csicseriborsó főzelék

Csicseriborsó főzelék

A csicseriborsó előnyeiről már biztosan sokat olvastatok, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik! Íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, illetve saláta formájában. Emellett készíthetünk belőle ragut, falafelt vagy humuszt is. Rengeteg receptből választhatunk, ha el szeretnénk készíteni! Kiváló választás fitness kedvelőknek is, hiszen 20 százalékos fehérje tartalommal rendelkezik és csak 6 százalék zsír található benne. Én most egy isteni főzeléket készítettem belőle! Imádom a különleges, pikáns ízét és a főzelék kedvelőknek is jó szívvel ajánlom!

A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet és a mediterrán régió, napjainkban leginkább Ázsiában és Ausztráliában termesztik. A csicseriborsót Alphonse de Candolle svájci botanikus (1806-1893) szerint az ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is ismerték. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották.  Különösen ízletes választás a tányérunkra téve bármilyen formájában.  Az európai konyhákban a csicseriborsó vajszínű fajtáját használják leginkább, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros színben is. Nem hiányozhat a változatos és tudatos étrendből. A különleges kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak persze kedvező élettani hatásai is vannak. Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását. A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget. A csicseriborsóból készült liszt gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga.

Hozzávalók

50 dkg csicseriborsó
3 db babérlevél
1 fej hagyma (közepes)
2 gerezd fokhagyma (nagyobb)
1 ek  kukoricakeményítő 
1 tk piros paprika (elhagyható)
2 dl tejföl

Elkészítés

A csicseriborsót előző nap többször átmossuk, és annyi vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje. Másnap leszűrjük, kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni a babérlevelekkel együtt. Leszedjük a habját, és hozzáadjuk a hagymát (én egészben szoktam beletenni). Ha van otthon 
füstölt hús, azt is tehetünk bele, ugyanis nagyon finom ízt kölcsönöz a főzeléknek majd. Addig főzzük, amíg puha nem lesz. Ezután hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sózzuk ízlés szerint és tehetünk még bele pirospaprikát is. A keményítőt csomómentesre elkeverjük a tejföllel és hozzáadjuk a főzelékhez. Egyet rottyantunk rajta. Ezután  kiszedjük a babérleveleket, és botmixerrel pürésítjük.

Tálalhatjuk tejföllel, pirított baconnel, sült hússal, virslivel vagy fasírttal is. Én most ez utóbbival tálaltam.

A hozzávalókat a megszokott módon az M Csemegében szereztem be.  

Jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel,
Ságiandi

Tartalom kedvelése (like) és tartalom megosztása (share):
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Tetszett amit olvastál? Oszd meg másokkal is kérlek! :)