Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás négy kilogramm évente, ami messze elmarad az európai országok átlagától. A hal pedig nagyon egészséges, telítetlen zsírsavtartalma hozzájárul a szív megfelelő működéséhez is. Egy felmérésből még az is kiderült, hogy a halat nem az egészségességéért eszik az aktív halevők, sokkal inkább az ízéért, valamint a könnyű emészthetőségéért. A ‘halrajongók’ kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába. Őszintén megvallom én is a fentiek miatt vagyok halrajongó! Gyakran készítek halfasírtot, nemcsak azért mert gyorsan elkészíthető, hanem azért is, mert könnyed de mégis laktató finomság, amely nem nehezíti el a hasam, mindemellett nagyon finom!
Hozzávalók 2 fő részére
30 dkg tengeri halfilé
1 teljes kiőrlésű zsemle
1 tojás
3-4 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöld
zsemlemorzsa
fűszerek ízlés szerint
olaj a sütéshez
Elkészítés
A halat felszeleteljük, 10 percig főzzük. Közben a zsemlét vízbe áztatjuk. Ezután a halat turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a (jól kinyomkodott) zsemlét, a zúzott fokhagymát, az újhagymát és tojást. Halak fűszerkeverékkel fűszerezzük, kevés sót teszünk hozzá, végül a durvára vágott petrezselyem zöldjét. Dió nagyságú golyókat formázunk, majd kevés zsemlemorzsába meghempergetjük, végül forró olajban 5-10 perc alatt készre sütjük. Tálaljuk rizzsel vagy friss salátával.
A hozzávalókat a Mágnáskert Csemegében szereztem be.
Ha tetszett a recept kérlek oszd meg másokkal is!
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel,
Ságiandi